Lifestyle

Otrava din farfurie. Medic: „Ne facem rău cu furculiţa şi cuţitul decât ne fac toate armele din lume”

Otrava din farfurie. Medic: „Ne facem rău cu furculiţa şi cuţitul decât ne fac toate armele din lume”

Otrava din farfurie. Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spune că o alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru o stare mai bună de sănătate şi pentru a obţine nutrienţii optimi de care avem nevoie.

Acest stil de viață sănătos ne protejează de multe boli cronice, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, iar faptul că mâncăm o varietate de alimente, că avem un consum scăzut de sare, zahăr şi grăsimi saturate şi de grăsimi de tip trans sunt doar câteva dintre regulile esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă.

Și medicul Alexandru Nechifor spune că piramida ce are la bază alimentele sănătoase reprezintă, de fapt, o înglobare a regulilor esenţiale de care trebuie să ţinem cont mereu. Acesta trage un semnal de alarmă și ne avertizează cu privire la cantitatea de mâncare pe care o consumăm.

Într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, medicul Alexandru Nechifor explică cât de important este să avem o alimentaţie echilibrată.

Potrivit specialistului, este recomandat „să mâncăm de toate”, însă cu moderaţie. De altfel, moderaţia este şi secretul pentru a avea o viaţă sănătoasă.

„În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos, spune medicul. „Aportul scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte prebiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal”.

Concluzia oferită de Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos”, este îngrijorătoare: „Este o strânsă legătură între ceea ce se întâmplă în intestin şi sistemul imunitar”

Imunitatea organismului uman 70- 80 % se formează în intestinul gros

„Bacteriile care populează flora intestinală contribuie în mod esenţial la sănătatea sistemului imunitar al organismului, formând un scut de protecţie împotriva diferitelor afecţiuni ce pot apărea din cauza imunităţii scăzute. Este o strânsă legătură între ce se întâmplă în intestin şi statusul imunitar. Este adevărat că o problema la nivel intestinal afectează întreg organismul. Avem 100 de trilioane de microorganisme vii în intestine, ce cântăresc aproape 2 kg. Poate sună ciudat, dar fără aceste microorganisme, viaţa noastră, de multe ori nu ar fi posibilă.”, afirmă medicul.

Fibre alimentare pentru a ne menţine intestinul sănătos?

„În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos. Avem un aport scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte probiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal. Extrem de important este să menţinem un mix între ceea ce consumăm din punct de vedere alimentar şi efortul fizic şi psihic”, mai spune Alexandru Nechifor.

Ce alimente să consumăm, există un tratament pe care îl recomandaţi?

„Aşa cum am afirmat mereu, trebuie să consumăm de toate în cantităţi rezonabile. De foarte multe ori când încercăm să ţinem cure de detoxifiere sau tratamente după ureche, facem mai mult rău. Moderaţia este cheia succesului în menţinerea sănătăţii şi tot ea în recuperarea ei”, a încheiat Alexandru Nechifor.