Ordonanța austerității este criticată intens atât de persoanele din sistemul privat, de micii antreprenori, cât și de bugetari. Angajații de la stat vor pierde numeroase sporuri, iar cele care nu vor fi pierdute, se vor plafona.
Spre exemplu, beneficiul de condiții vătămătoare va avea aplicat un plafon de 1.000 de lei brut lunar și va varia în funcție de timpul lucrat la instituția respectivă. Iată cum acest lucru este prevăzut la categoria salariaților din domeniul culturii:
„Prevederile lit. a), ale art.1, alin.(1) din Capitolul VI Reglementări specifice personalului din cultură, Anexa III – Familia ocupațională de funcții bugetare „cultură“ se modifică și va avea următorul cuprins: (1) În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”.
Celelalte categorii vizate
Domeniul cultural nu este însă singurul în care se poartă sporurile reduse. Iată, deci, care este situația pentru personalul din instituții subordonate Guvernului sau altor organizații care țin de Guvern, precum și administrațiilor publice:
„2. Prevederile lit. a) ale art.10, cap. II – Sporuri și alte drepturi din Anexa nr. VII – Reglementări specifice personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică și se completează după cum urmează: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”, se mai arată în textul Ordonanței austerității.
Tăierile beneficiilor din sectorul bugetar sunt drastice
Nici domeniul administrației nu este „cruțat”, conform textului pus la dispoziție de către pagina România TV:
„3. Prevederile alin.(1), Articolului 1, Punctul B – Reglementări specifice funcționarilor publici Capitolul I, Anexa VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și se completează cu următorul conținut: (1) Funcționarii publici beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat”.
Situația voucherelor de vacanță se schimbă și ea, astfel încât numai cei care câștigă sub 10.000 lei brut lunar vor putea beneficia de cei 1.450 lei anual pentru a se caza într-o stațiune pe teritoriul țării noastre.