Actual

Ordin de la premier pentru miniștrii Cîmpeanu și Bode, legat de toaleta din curtea şcolii. Ce le-a cerut Nicolae Ciucă

Ordin de la premier pentru miniștrii Cîmpeanu și Bode, legat de toaleta din curtea şcolii. Ce le-a cerut Nicolae Ciucă
FOTO: Guvernul României

”Nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”. Acesta a fost mesajul tranşant al premierului Nicolae Ciucă în cadrul videoconferinţei cu prefecţii legat de faptul că în anul 2022 încă mai sunt şcoli cu toaleta în curte.

Ordin de la premier pentru miniștrii Cîmpeanu și Bode, legat de toaleta din curtea şcolii. Ce le-a cerut Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă le-a dat termen, marţi, miniştrilor Sorin Cîmpeanu şi Lucian Bode, ca până la sfârşitul acestui an să vină cu planul privind rezolvarea toaletelor din curţile şcolilor, el afirmând că nu admite niciun fel de scuză.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a afirmat, la rândul lui, că anul trecut două treimi din bugetul Ministerului Educaţiei alocat pentru conformarea toaletor din curţile şcolilor s-au întors la bugetul de stat, pentru că autorităţile locale nu au folosit această linie de finanţare.

”Din păcate avem încă şcoliu în care suportul administrativ nu este cel pe care ni le-am asumat, sunt încă şcoli care au toaleta în curtea şcolii şi am înţeles că există o perspectivă şi un plan la nivelul Ministerului Educaţiei astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a luat cuvântul şi a vorbit despre situaţia toaletelor din curţile şcolilor.

Acesta s-a declarat indignat de faptul că instituţia sa a alocat autorităţilor locale bani pentru a rezolva această situaţie, iar aceştia s-au întors la bugetul de stat, întrucât nu au fost folosiţi.

”Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei, am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli. Aş vrea să vă spun că, în urmă cu trei, patru ani, aveam mult peste 2.000 de şcoli, grupuri sanitare neconforme”, a spus ministrul Educaţiei.

”Vă spun cu maximă onestitate, anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pe această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-au întors la bugetul de stat, ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite. În opinia mea, e greu de înţeles acest lucru”.

Premierul a intervenit trasând sarcini clare.

”Domnule ministru, domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă”.