Lifestyle

Orașe părăsite, peisaje post–apocaliptice, realități și mistere (1)

Orașe părăsite, peisaje post–apocaliptice, realități și mistere (1)

Orașe părăsite, peisaje post–apocaliptice, realități și mistere descoperite. Oraşe părășite mai ult sau mai puțin explicabil sunt răspândite în toate părţile lumii. Aceste orașe oferă peisaje post–apocaliptice, terifiante, fascinante, un fel de imagine concentrată a unui timp care a încremenit și atrag curioși și echipe de filmare din toată lumea.

Din diverse motive, astfel de aşezări, altădată înfloritoare, menite să găzduiască sute sau mii de oameni, astăzi sunt abandonate, nu dispărute și reprezintă un punct de meditație asupra existenței.

Vorbim de localităţi au fost construite relativ recent și au fost abandonate din pricina calamităţilor naturale (erupţii vulcanice, seisme, inundaţii, alunecări de teren, deşertificări etc.), din cauza activităţilor umane dezastruoase sau pentru că populaţia din zonele respective le-a abandonat la un anumit moment, nemaiexistând resurse naturale, apă potabilă sau din alte motive. Vă prezentăm povestea  măririi și decăderii orașelor Varosha, Mystras, Craco, Hashima

Orașe părasite – Varosha, Cipru, un oraș dispărut din cauza confruntărilor geopolitice

Varosha (în turcă, Kapali Maras) este un oraş părăsit, din sudul portului Famagusta, din Cipru, o ţară insulară, din Marea Mediterană. Până în 1974, Varosha, un oraş cu 40 000 de locuitori, era o modernă zonă turistică, cea mai căutată din insulă şi una dintre cele mai cunoscute din lume, cu hoteluri, restaurante, plaje frumos amenajate, străzi comerciale, locuri de agrement etc. Aici îşi petreceau vacanţele frecvent staruri de cinema, precum Sophia Loren, Paul Newman, Brigitte Bardot şi o mulţime de alte personalităţi.

În anul 1974 a avut loc invazia turcă a Ciprului (Operaţiunea Atilla), care a dus la ocuparea a 38% din teritoriul cipriot, împrejurare în care locuitorii din Varosha au fugit, temându-se de un masacru, dar cu speranţa că vor reveni, după încetarea ostilităţilor. Nu s-au mai întors niciodată, deoarece armata turcă, cea care a preluat controlul, nu le-a mai permis acest lucru.

În 2019, Turcia a anunţat intenţia de a reconstrui şi a redeschide oraşul Varosha, dar fără nici o urmare faptică până la momentul actual. A reconstrui Varosha, declara recent arhitectul grec Andreas Lordos, a cărui familie a deţinut şase hoteluri în fosta staţiune, este o operaţiune titanică, nu mai există acolo nici electricitate, nici apă potabilă, zidurile se prăbuşesc

 

Orașul părasit Mystras din Grecia reflectă măreția și decăderea imperiului Bizantin

În inima Munţilor Peloponezului, aflați în sudul Greciei, se află ruinele oraşului bizantin Mystras, care, prin imaginea lui, invită la reflecţie asupra fragilităţii civilizaţiilor. Ruinele bisericilor, frescele lor superbe, bibliotecile, cetăţile, palatele acestui oraş fortificat reprezintă o mărturie unică a bogăţiei artistice şi intelectuale a Imperiului Bizantin, înainte de prăbuşirea acestuia.

Foarte disputat de mari puteri, de-a lungul timpului, Mystras, fondat în 1249, a fost, după căderea Imperiului Bizantin, când a fost cucerit de turci, abandonat. Astăzi, se poate vizita, fiind cu adevărat un loc spectaculos, iar cei care ajung aici pot rămâne chiar şi câteva zile, existând posibilităţi de cazare într-un complex amenajat în centrul localităţii in rest pustii.

 

Craco, Italia și ”Patimile lui Hristos”

Întemeiat în epoca preromană, Craco, amplasat in partea cea mai sudică a Italiei, a înflorit între secolele al VIII-lea – al VI-lea, i.Hr., deşi prea multe lucruri nu se ştiu despre acea perioadă.

În timp, alunecările de teren, infiltrarea apei, cutremurele au slăbit fundaţiile construcţiilor de aici, construite, din păcate pe teren argilos,  iar în anii 1960, locuitorii au început să părăsească oraşul, astfel că, în aproape un deceniu, nimeni nu mai locuia aici.

Cine vizitează acest loc va fi impresionat, desigur, de ruinele palatelor, ale bisericilor, ruine încărcate de istorie, dar, mai ales, va fi copleşit de atmosfera de sfârşit de lume pe care o creează acest oraş fantomă, în care nu mai locuieşte nimeni. În 2010, Craco a intrat pe lista siturilor istorice care urmează să fie salvate, pentru a intra în patrimoniul cultural al umanităţii.

În 2004, Mel Gibson a făcut aici o parte dintre filmările pentru controversatul sau film “Patimile lui Hristos” (The Passion of the Christ).

 

Hashima, Japonia – a rezistat taifunurilor și a fost înfrânt de politicile de mediu

Hashima, din Japonia, este nu numai un oraş plasat pe o insul insulă pustie, cu o suprafaţă de aproximativ 5 hectare. Aici, în 1960, Compania Mitsubishi a construit, printre altele, şi ziduri imense, din beton, care-i să-i protejeze pe locuitorii acestei insule, complet urbanizate, de taifunuri şi de furtunile violente.

Motivul pentru care Hashima, insulă în formă de corabie, a devenit un oraş părăsit se leagă de extracţia cărbunelui, la care Japonia a renunţat când a adoptat programul de eliminare a combustibililor poluatori.

Ultimul locuitor din Hashima a plecat de pe insula cu cea mai mare densitate de locuitori din lume, în 1974, în acelaşi an în care şi oraşul Varosha, din Cipru, a fost abandonat. Din 2015, Hashima a devenit parte a Patrimomiului Mondial UNESCO.

Imaginea ciudată a oraşului a fost exploatată în diverse producţii cinematografice, printre care “Skyfall”, din seria “James Bond”, “Inception”, al lui Christopher Nolan, precum şi în seria documentară “Life after people”, difuzată în 2009, de către canalul History.