International

Oprirea gazului din Rusia îl obligă pe gigantul energetic german Uniper să pornească o centrală electrică alimentată cu cărbune

Oprirea gazului din Rusia îl obligă pe gigantul energetic german Uniper să pornească o centrală electrică alimentată cu cărbune

Gigantul german de utilități, Uniper, a declarat că va reporni o centrală electrică pe bază de cărbune pentru a produce electricitate, după ce Rusia a restricționat din nou fluxurile de gaze către această țară.

Compania cu sediul în Düsseldorf, care este cel mai mare cumpărător european de gaz rusesc, a declarat că va porni temporar centrala electrică pe bază de cărbune Heyden 4 pentru a începe să genereze energie începând de luni. Aceasta va furniza energie electrică probabil până la sfârșitul lunii aprilie 2023.

Trecerea Uniper la cărbune, după ce a încetat operațiunile în 2020 ca parte a planului său de decarbonizare, evidențiază ceea ce un analist a numit o penurie de energie „înfricoșătoare” în Europa, pe măsură ce Rusia reduce aprovizionarea cu gaz și valurile de căldură cresc cererea.

Într-o mișcare surprinzătoare, vineri, gigantul energetic Gazprom a declarat că va întrerupe fluxurile de gaze ale Nord Stream 1 către Germania timp de trei zile, în timp ce conducta va fi supusă unor lucrări de întreținere. Fluxurile gazoductului au fost deja reduse la doar 20% din capacitate.

Criza energetică europeană i-a făcut pe mai mulți lideri regionali să se teamă de iarnă, pe măsură ce aprovizionarea este restrânsă. Unii oficiali au acuzat Moscova că folosește energia ca armă, ca represalii la sancțiunile occidentale impuse după ce Rusia a invadat Ucraina.

Cât s-au majorat prețurile la gaz în Europa

Prețurile europene la gazele naturale au urcat cu aproape 20%, atingând noi recorduri după ce a fost vestită pauza conductei Nord Stream 1.

Măsura de relansare a Heyden 4 a fost determinată de o lege germană adoptată pentru a asigura securitatea energetică, a declarat Uniper. Legea stabilește o interdicție privind utilizarea gazului și solicită trecerea la centrale pe cărbune pentru a genera electricitate.

„Se pare că distrugerea cererii rămâne cel mai evident, dar dureros remediu în acest moment, alături de o concentrare pe termen lung asupra asigurării unei oferte extinse de energie din cărbune, gaz, energie nucleară, energie solară, hidrogen și altele”, au declarat analiștii Saxo Bank într-o notă de marți.

Centrala Petershagen ar putea continua să producă electricitate încă un an după luna aprilie a anului viitor, dacă legea va fi prelungită, a precizat Uniper.

„Funcționarea preconizată a centralei Heyden 4 va fi restricționată din cauza limitărilor privind capacitatea de transport feroviar al cărbunelui greu către amplasament, dar va putea fi ridicată odată ce va fi disponibilă o capacitate de transport suplimentară”, a notat aceasta.