Actual

Opoziția din Belarus continua manifestațiile impotriva președintelui Lukașenko

Opoziția din Belarus continua manifestațiile impotriva președintelui Lukașenko

Pentru a 13-a zi consecutiv, opoziția din Belarus continuă manifestațiile împotriva președintelui Alexandru Lukașenko, acuzat că a fraudat alegerile prezidențiale de la 9 august pentru a câștiga cel de-al șaselea mandat.

Aflată în exil în Lituania, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, spune că oamenii nu vor accepta niciodată actuala conducere a țării și-i încurajează în continuare să protesteze. Comunitatea internațională este tot mai îngrijorată de situația din Belarus, iar Rusia spune că orice ingerință străină în această țară este inacceptabilă. Alexandru Beleavski, cu ultimele informații de la Moscova.

Întrebat de jurnaliști dacă Moscova ar putea media între puterea și opoziția belarusă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este gata să facă tot ce poate pentru reglementarea situației, dacă aceasta o va dori conducerea de la Minsk. Miniștrii de externe rus și belarus – Serghei Lavrov și Vladimir Make – au discutat azi inițiativele occidentale în legătură cu Belarus, subliniind că normalizarea situației nu necesită intervenții din exterior, iar actorii străini trebuie să înceteze să pună piedici acestui proces.

Președintele Aleksandr Lukașenko a respins propunerea președintele Emmanuel Macron de a media între puterea și opoziția de la Minsk, Lukașenko propunând ca mai întâi să medieze el între Macron și Vestele Galbene.

În același timp, Lukașenko a spus că între el și Vladimir Putin există un acord deplin în legătură cu situația din Belarus, menționând inclusiv acordurile din cadrul Uniunii Rusia-Belarus și Organizației Tratatului de securitate colectivă. Lukașenko a afirmat că problema Belarus este la fel de importantă pentru Rusia, deoarece încercările de a distruge Belarus –  a spus el – au ca țintă principală Rusia.

El a acuzat Statele Unite și Europa că ar organiza protestele din Belarus pentru a o desprinde de Rusia și a întregii astfel cordonul sanitar de la granițele acesteia, din care mai fac parte țările baltice și Ucraina.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *