ONU atrage atenția asupra celui mai mare dezastru produs de om în istorie. Secretarul general, Antonio Guterres, avertizează că măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie luate urgent.
ONU: Încălzirea globală nu a fost încetinită de pandemia de coronavirus , iar consecinţele pot fi catastrofale. Secretarul general, Antonio Guterres, avertizează că măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie luate urgent – adică anul acesta.
Se face mai puţin decât ar trebui pentru reducerea emisiilor de gaze de seră, a avertizat astăzi una din agenţiile ONU, Organizaţia Meteorologică Mondială.
ONU: Este esenţial să se ia de urgenţă o măsură
În aceste condiţii, pare tot mai probabil că lumea nu va reuşi să atingă ţinta fixată de Acordul de la Paris, de a limita încălzirea globală la doar un grad şi jumătate faţă de temperatura medie din perioada preindustrială. Emisiile de gaze de seră au scăzut anul trecut din cauza reducerii activităţii generate de restricţiile antipandemie. Scăderile au fost însă insuficiente pentru a avea vreun impact, iar emisiile de gaze de seră au revenit la vechiul nivel.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că este esenţial să se ia de urgenţă, anul acesta, măsuri pentru reducerea emnificativă a emisiilor de gaze de seră pentru că, în caz contrar, consecinţele vor fi catastrofale.
Potrivit Reuters, temperaturile medii globale înregistrate în ultimii cinci ani au fost printre cele mai mari din istorie, depăşindu-le pe cele din perioadă preindustrială cu 1,06-1,26 de grade. Oamenii de ştiinţă estimează că există probabilitate de 40% ca unul din următorii cinci ani să aibă o temperatură medie mai mare cu un grad şi jumătate decât cele preindustriale. Printre altele, creşterea temperaturile va amplifica fenomenele meteo extreme, care au fost tot mai dese în ultimii ani.