OMS va ajuta România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un expert trage semnalul de alarmă: „Trebuie să se implice toată lumea”
Heather Popowitz, cea care a manageriat criza Covid de la New York în perioada de vârf a pandemiei în America, a fost trimisă în România de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a rezolva criza sanitară. Mai mult, aceasta va impulsiona campania de vaccinare anti-COVID.
„Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni.”, a transmis expertul OMS.
OMS va ajuta România cu expertiză, dar și cu echipament. 34.000 de teste rapide și aproape 200 de concentratoare de oxigen vor fi distribuite în țară.
„Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, tranmsite dr. Papowitz, într-un comunicat de presă.
„Dr. Heather Papowitz se va întâlni cu omologii naționali și va face evaluări pe teren pentru înțelegerea crizei COVID-19. Dr. Papowitz va colabora cu autoritățile naționale de sănătate pentru a identifica prioritățile cheie și acțiunile imediate care trebuie întreprinse.”, se arată în comunicatul de presă al OMS.
Spălarea mâinilor, distanțarea fizică, ventilarea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție sunt măsuri de combatere a epidemiei care trebuie respectate, în paralel cu vaccinarea, mai transmit experții OMS în comunicat.
Protocol standard în cazul țărilor cu probleme
Organizația Mondială a Sănătății va sprijini România și cu 34.000 de teste RT-PCR și 200 de concentratoare de oxigen, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„În ceea ce privește managementul pandemiei, această colaborare a fost implementată încă din primele momente. Așa cum spunea foarte bine și doamna Heather Papowitz, această vizită vine în sprijinul situației din României, este bazată pe parteneriatul și pe colaborarea pe care Guvernul României o are cu Organizația Mondială a Sănătății și prin care ne dorim să lucrăm în echipă și să găsim cele mai bune soluții pentru a face față acestei situații prin care România trece în acest moment”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu în fața Ministerului Sănătății, în prezența expertei Heather Papowitz.
Întrebat dacă este o vizită care s-a materializat pentru că valul 4 a luat amploare în România sau mai degrabă este vorba despre un eveniment programat de mai multă vreme, Andrei Baciu a răspuns:
„Face parte din protocolul standard al Organizației Mondiale a Sănătății ca atunci când într-un anumit teritoriu, într-o anumită țară, într-o anumită populație apare o situație de criză de sănătate publică, una crescătoare, ca atunci să-și intensifice prezența și să își intensifice de fapt sprijinul pe care îl acordă respectivei societăți, respectivului stat. Acest lucru se poate întâmpla și prin delegarea unui expert de talie internațională, cum se întâmplă și în cazul nostru, tocmai pentru facilita sprijinul pe care Organizația Mondială a Sănătății îl oferă României, iar aici aș mai aduce încă o completare”.