OMS spune adevărul despre tulpina Delta. „Reduce eficiența vaccinului”! Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, avertizează sistemul sanitar cu privire la efectele tulpinii Delta asupra vaccinului anti-covid.
Potrivit statisticilor înregistrate înainte de detectarea noii tulpini, vaccinurile anti-covid reduceau transmiterea coronavirusului cu aproximativ 60%. În urma apariției tulpinii Delta, acest procent a scăzut semnificativ.
„Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, nivelul a scăzut la 40%”, a declarat directorul OMS.
OMS: „Ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei”
Ba mai mult decât atât, Tedros Adhanom Ghebreyesus și-a manifestat îngrijorarea legată de atitudinea eronată pe care persoanele vaccinate o au asupra situației actuale. Acesta a explicat că vaccinarea populației nu reprezintă finalizarea perioadei epidemice.
„Ne temem că în multe țări ar putea exista ideea falsă că vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii. Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea coronavirusului”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.
Directorul OMS a adus în discuție și contextul actual din Europa, unde numărul cetățenilor infectați a crescut. Această creștere este considerată cauza ratei relativ scăzute de vaccinare de pe continent. Totodată, OMS condamnă și relaxările premature ale restricțiilor.
„Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza covid-19 în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuinfectări se vede în presiunea de nesuporta pusă pe sistemele de sănătate. Personalul medical e deja epuizat”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În prezent, statele europene sunt cele mai afectate de epidemia cu coronavirus. Într-o singură săptămână, continentul european a înregistrat peste 2,5 milioane de infectări cu coronavirus şi aproape 30.000 de pierderi umane provocate de Covid-19. Recent, OMS a avertizat că Europa ar putea înregistra chiar și 700.000 de decese suplimentare până în primăvara anului viitor. Momentan au fost raportate 1,5 milioane de victim, potrivit b1tv.ro.
Printre cauzele creșterii recente a incidenței de COVID-19 în Europa, OMS emite trei ipotezeOMS emite trei ipoteze
OMS recomandă, de asemenea, „încorporarea măsurilor de precauție în obiceiurile noastre zilnice”, purtarea măștilor de protecție, spălarea mâinilor, aerisirea spațiilor închise, păstrarea distanței sociale și strănutul în articulația cotului. Printre cauzele creșterii recente a incidenței de COVID-19 în Europa, OMS emite trei ipoteze: prevalența variantei Delta, mult mai contagioasă; indicația predominantă în unele țări conform căreia urgența a rămas în urmă și măsurile de precauție pot fi amânate și, în sfârșit, prezența unor segmente de populație încă nevaccinate, care reduc protecția și lasă multe persoane vulnerabile.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, până în martie 2022, vor fi două milioane de decese în total din cauza coronavirusului în Europa, dacă nu se va interveni rapid. „Regiunea europeană rămâne în strânsoarea pandemiei de COVID-19. Săptămâna trecută, decesele atribuite COVID-19 au crescut cu 4.200 pe zi, dublând cifra de 2.100 până la sfârșitul lunii septembrie. Între timp, suma deceselor pentru coronavirus a depășit pragul de 1,5 milioane în cele 53 de țări din regiune. Astăzi, COVID-19 este principala cauză de deces în Europa și în Asia Centrală”, scrie OMS într-un comunicat.