Un eveniment se apropie cu pași repezi. Este vorba despre COP27, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2022, care va avea loc la Sharm El Sheikh, în Egipt. Iar OMS are o cerere specială, înainte de eveniment.
OMS solicită ca sănătatea să fie în prim-plan la discuțiile cruciale ale evenimentului privind clima, care vor avea loc la Sharm El Sheikh, în Egipt
OMS a cerut ca sănătatea oamenilor să fie „în prim-plan” la COP27, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice 2022, care se va desfășura la Sharm El Sheikh, în Egipt. Evenimentul are loc în perioada 06-18 noiembrie 2022.
În același context, OMS a trecut în revistă un „memento sumbru” înainte de „discuțiile cruciale privind clima” de la COP27, potrivit cărora criza climatică continuă să îmbolnăvească oamenii și să pună în pericol vieți și că sănătatea trebuie să fie în centrul acestor negocieri critice.
Reprezentanții OMS consideră că această conferință trebuie să se încheie cu progrese în ceea ce privește cele patru obiective-cheie de atenuare, adaptare, finanțare și colaborare pentru a face față crizei climatice.
COP27 va fi o ocazie crucială pentru ca lumea să se reunească și să se angajeze din nou să mențină în viață obiectivul de 1,5 °C al Acordului anterior de la Paris.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus: „Schimbările climatice îmbolnăvesc milioane de oameni sau îi fac mai vulnerabili la boli în întreaga lume, iar distructivitatea tot mai mare a fenomenelor meteorologice extreme afectează în mod disproporționat comunitățile sărace și marginalizate. Este esențial ca liderii și factorii de decizie să se reunească la COP27 pentru a plasa sănătatea în centrul negocierilor.”
Specialiștii OMS consideră că „sănătatea noastră depinde de sănătatea ecosistemelor care ne înconjoară, iar aceste ecosisteme sunt în prezent amenințate de defrișări, agricultură și alte schimbări în utilizarea terenurilor, precum și de dezvoltarea urbană rapidă.
„Invadarea tot mai mult în habitatele animalelor sporește oportunitățile pentru ca virușii dăunători pentru oameni să facă tranziția de la gazda lor animală. Între 2030 și 2050, se așteaptă ca schimbările climatice să provoace aproximativ 250 000 de decese suplimentare pe an din cauza malnutriției, a malariei și a stresului termic.”
Oficialii OMS au declarat, în acest context, că „fac apel la guverne să conducă o eliminare corectă, echitabilă și rapidă a combustibililor fosili și o tranziție către un viitor energetic curat”. Pentru a citi mai multe, vă rugăm să faceți click aici.