Repetarea dozelor de rapel ale vaccinurilor originale anti-Covid nu este o strategie viabilă împotriva variantelor emergente, avertizează experții Organizației Mondiale a Sănătății. Ei cer noi vaccinuri care să protejeze mai bine împotriva transmiterii, potrivit The Guardian.
„O strategie de vaccinare bazată pe doze booster repetate, din compoziția originală a vaccinului, este puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”, a declarat Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Vaccinul Covid-19 (TAG-Co-VAC).
Grupul de experți, care lucrează pentru a evalua performanța vaccinurilor Covid-19, a cerut dezvoltarea de noi vaccinuri care nu numai că pot proteja persoanele care se infectează cu Covid împotriva formelor severe ale bolii, ci mai ales să prevină contractarea virusului, pentru a face față noilor variante de Covid, cum ar fi Omicron.
„Vaccinurile Covid-19 cu un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lângă prevenirea bolilor severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate”, susține grupul consultativ. Acest lucru ar contribui la reducerea „transmiterii comunitare și a necesității luării unor măsuri stricte de ordin social”, adaugă cei de la OMS.
Alte vaccinuri, care să reducă nevoia de doze booster
De asemenea, în comunicatul OMS se sugerează că dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să se străduiască să creeze seruri care „declanșează răspunsuri imune mai puternice și de lungă durată, pentru a reduce nevoia de doze booster succesive”.
Pe măsură ce virusul evoluează și până când noi vaccinuri vor fi disponibile, „compoziția actualelor vaccinuri Covid-19 ar putea să fie necesar să fie actualizată”, continuă grupul.
Potrivit OMS, în întreaga lume se lucrează la 331 de vaccinuri candidate. Agenția de sănătate a ONU și-a dat până acum aprobarea pentru opt vaccinuri diferite.
Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron nu este doar mult mai transmisibilă decât variantele anterioare, ci și mai capabilă să se sustragă protecției vaccinurilor.
Pfizer a ghicit gândurile OMS și anunță un nou vaccin
Chiar directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat de curând că, probabil, este nevoie de un vaccin Covid-19 reproiectat, care să vizeze în mod specific varianta Omicron, iar compania sa ar putea fi gata să lanseze unul, până în martie.
Bourla a spus că Pfizer și BioNTech lucrează atât la o versiune de vaccin țintit Omicron, cât și la un vaccin care ar include atât vaccinul anterior, cât și unul care vizează varianta cu răspândire rapidă. „Cred că este scenariul cel mai probabil”, a spus Bourla. „Lucrăm la doze mai mari. Lucrăm cu programe diferite. Facem o mulțime de lucruri chiar acum, în timp ce vorbim”, a precizat șeful Pfizer.
Jumătate din populația Europei ar putea fi infectată în următoarele două luni
Între timp, „un val” de infecții cu Omicron riscă să infecteze mai mult de jumătate din populația Europei în următoarele două luni și ar putea afecta grav sistemele de sănătate din regiune, a avertizat la rândul său, Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa. Kluge a declarat că regiunea a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi în prima săptămână a anului 2022, dublu față de perioada de dinainte, cu peste 1% din populație infectată cu Covid-19 în fiecare săptămână în 26 de țări. .
„În acest ritm, peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni”, a spus oficialul OMS, descriind această scară de transmitere ca fiind ”fără precedent”.Până acum, subliniază The Guardian, OMS a rezistat impulsului de a lansa programe pentru vaccinarea cu a treia sau a patra doză, în lupta împotriva noilor variante îngrijorătoare ca Omicron, spunând că nu ar avea sens, câtă vreme oamenii din țările mai sărace așteaptă și acum să se vaccineze cu prima doză.