Social

OMS, interzis în China. Autoritățile preiau controlul total, riscând 1,6 milioane de decese

OMS, interzis în China. Autoritățile preiau controlul total, riscând 1,6 milioane de decese
Arhivă

Politica ”zero COVID” este zero și pentru OMS. Cenzura a blocat orice ”intrare” în China a unei alte părereri de specialitate, alta decât cea a autorităților.

China, blocaj total la informații în politica „zero Covid”

”Zero COVID” continuă în China unde 25 de milioane de locuitori, numai din Shanghai, ”New-York”-ul chinezesc, după cum mai este numit, rămân încuiați în case, neavând nici cel mai mic drept de apel. Astfel, era de așteptat ca această țară cu propriile ei reguli, să cenzureze și afirmațiile OMS, care nu au întârziat să apară.

Este vorba despre afirmaţiile de miercuri, făcute de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a criticat public politica „zero Covid”, adoptată de conducerea comunistă, informează AFP.

Politica „zero Covid” este susţinută cu tărie de cei mai înalţi lideri comunişti chinezi, inclusiv de preşedintele Xi Jinping, astfel încît cenzorii au intervenit rapid pentru a contracara răspândirea acestor afirmaţii, în țara lor.

Utilizatorii ultra-popularei reţele de socializare WeChat nu pot redistribui sau prelua nici un articol de pe contul oficial al ONU, unde apar menţionate criticile şefului OMS. Unii reușesc doar să vizualizeze capturi de ecrane cu mesaje externe, de interes vital, pentru ei.

Programul ”Zero Covid”, care nu are nici o logică medicală, juridică, socială, este ”zero” și în viziunea specialiștilor OMS

Ca o completare, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi, în remarci neobişnuit de critice la adresa Chinei, că ”politica zero Covid nu este sustenabilă”. „Trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a subliniat el, în același context.

În timp ce restricţiile asociate COVID-19 sunt ridicate în întreaga lume, această ţară asiatică, sub pretextul unui val epidemic, continuă să impună lockdown-uri şi carantine imediat ce apar doar câteva cazuri noi.

Fostul redactor-şef al tabloidului naţionalist Global Times, Hu Xijin, foarte influent pe internet, consideră irelevante criticile OMS.

Dacă ei spun că metoda chineză nu este sustenabilă, ar trebui să vină cu una mai eficace şi mai sustenabilă. Dar ei nu oferă niciuna„, a scris el pentru cei 24 de milioane de urmăritori ai săi de pe Weibo.

OMS nu îşi va asuma nicio responsabilitate în cazul în care China relaxează politica sa sanitară, şi dacă numeroşi oameni mor„, a mai adăugat el.

Există credința că renunţarea la politica „zero Covid” ar putea duce la 1,6 milioane de decese în ţară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai şi publicat marţi în revista Nature, titrată de AGERPRES.

Carantina din China este cumplită

Graniţele sunt aproape închise, există o conectivitate aeriană internaţională redusă, această politică provoacă o exasperare tot mai mare în China. Frica și panica sunt la ordinea zilei, alimentate de lipsa alimentelor uzuale, pentru hrana zilnică.

Shanghai

Locuitorii, aflaţi în lockdown de la începutul lunii aprilie, din Shanghai, se plâng de probleme de aprovizionare , cea mai mare teamă fiind aceea de a nu fie trimişi în centre de carantină insalubre, cu un confort care lasă de dorit, fiind mai aproape de îmbolnăvire decât de vindecare.