Lifestyle

OMS este în alertă. Agentul patogen al ciumei trăiește încă în natură. Ce alți viruși ne dau târcoale

OMS este în alertă. Agentul patogen al ciumei trăiește încă în natură. Ce alți viruși ne dau târcoale
evz.ro

OMS este pus în alertă de către oamenii de știință ruși care susțin că agentul patogen al ciumei este încă transportat în natură de 250 de specii de mamifere și peste 50 de specii de purici.

Alina Balikova, cercetător la Microbe Research Institute Franța acuzată de Rusia că “înzestrează funcțiile diplomatice cu instrumente care nu se aplică diplomației”din Rusia a declarat că „ciuma nu a dispărut din natură”.

Astfel, în Rusia și în fostele sale republici, oamenii de știință ai institutului au identificat 45 de focare naturale ale acestei boli de temut.

În prezent, oamenii de știință urmăresc tulpini necunoscute până acum ale bacilului ciumei

Certificarea genetică moleculară a tuturor zonelor focale este acum în curs de desfășurare active, a raportat The Microbe.

Oamenii de știință, au descoperit recent, o nouă populație în focarele de mare altitudine din Tien Shan. Acesta este neamul cel mai apropiat de tulpinile de ciuma lui Iustinian.

Alina Balikova a transmis că „aria sa de răspândire se extinde treptat, iar acest lucru este legat de schimbările climatice.

Pe de altă parte, în cadrul unei discuții legate de această problemă tot mai alarmantă, consilierul prezidențial rus Andrei Fursenko a amintit fraza lui Churchill: Statul Major General se pregătește întotdeauna pentru ultimul război.

Atât societatea rusă, cât și cea mondială trebuie să se pregătească pentru faptul că actuala infecție cu coronavirus nu este ultima și este de departe una dintre cele mai grave boli, a spus oficialul, potrivit alephnews.ro.

De altfel, Alexander Semenov, șeful Institutului de cercetare a infecțiilor virale din Ekaterinburg, a declarant că:Pandemii au fost, există și vor mai fi. Virușii necunoscuți ai științei își așteaptă momentul.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Franța și de la Universitatea din Laos, de exemplu, au descoperit recent un virus strâns legat de SARS-CoV-2 la liliecii care trăiesc în peșterile de calcar din nordul Laosului.

Dar, din fericire, acestea se găsesc în locuri nelocuite. Știrea descoperirii a fost publicată în septembrie pe site-ul Research Square.

De asemenea, cercetătorul a mai precizat:Și cu cât terenul de reproducere a virusului este mai mare, cu atât mai multe posibilități sunt de a evolua”, subliniind că rata de vaccinare în Africa de Sud, unde varianta COVID-19 Omicron ia amploare, este de doar 25%, potrivit statisticilor oficiale.

Referitor la gripa aviară, pericolul rămâne la fel de mare

Potrivit Nataliei Kolosova (cercetător la Departamentul de infecții zoonotice și gripă de la Vector Science Centre), doar 1 sau 2 mutații pot da acestui virus capacitatea de a se transmite de la o persoană la alta, deoarece virusurile gripale au o mare variabilitate genetică.

La nivel global, cazurile în care oamenii contractează gripa aviară nu sunt atât de rare. China reprezintă în continuare o preocupare deosebită pentru comunitatea științifică mondială.

La o fermă avicolă din orașul rusesc Astrakhan, în februarie 2021, angajații Vector au descoperit primul caz din lume confirmat în laborator de infecție umană cu o tulpină înalt patogenă de gripă aviară H5N8.

Însă, din fericire, boala persoanelor infectate a fost asimptomatică. Ulterior, OMS a decis să ia H5N8 ca tulpină de vaccin candidat pentru protecția împotriva gripei aviare pentru întreaga lume.

Astfel, pentru o protecție strategică, oamenii de știință ruși au trimis mostre la centrele de cercetare globale de gripă și au reușit să creeze un prototip de vaccin.