Lifestyle

OMS avertizează: Renunțați la îndulcitori dacă vreți să slăbiți! Vă riscați sănătatea

Organizația Mondială a Sănătății a prezentat recent rezultatele unei analize sistematice a mai multor studii de sepcialitate care arată că utilizarea îndulcitorilor nu asigură niciun beneficiu notabil pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), înlocuitori de zahăr sunt complet inutili dacă încercați să slăbiți. „Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung. Pe termen scurt, se observă o ușoară reducere a greutății corporale, dar efectul nu este unul de durată care să poată fi susținut”, a explicat directorul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS, Francesco Branca.

Conform sursei citate, recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent, care nu a fost incluse în studiile analizate.

Mai important însă că analiza realizată de OMS a evidențiat faptul că în urma utilizării pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr ar putea apărea „potențiale efecte nedorite”. Printre cele mai nocive efecte secundare se numără un riscul crescut de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Îndulcitorii sunt utilizați pe scară tot mai largă

Directorul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS a subliniat că „această recomandare nu este menită să comenteze siguranța consumului”. Potrivit acestuia, ceea ce spune recomandarea OMS este că, dacă suntem în căutarea controlului greutății sau a riscului de boli netransmisibile, știința nu a putut demonstra că aceste efecte pot fi atinse cu ajutorul îndulcitorilor.

„Nu va produce efectele pozitive asupra sănătății pe care unii oameni le-ar putea căuta”, a subliniat Francesco Branca. Avertismentul este util în condițiile în care îndulcitorii sunt utilizați pe scară tot mai largă ca ingredient în alimentele și băuturile preambalate. Uneori, aceste substanțe sunt adăugate în alimente și băuturi direct de către consumatori, ca înlocuitori mai „sănătoși” ai zahărului.

OMS a emis recomandări privind consumul de zahăr încă 2015, subliniind necesitatea reducerii aportului zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. În urma acestei recomandări, interesul pentru alternativele la zahăr s-a intensificat, se arată în analiza de organizația mondială.

Fructele crude, o alegere mult mai sănătoasă

„Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuțioasă a celor mai recente studii științifice și subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentație”, a explicat Ian Johnson, cercetătorul în domeniul nutriției la Quadram Institute Bioscience.

Potrivit acestuia, mesajul OMS nu trebuie interpretat eronat: „Acest lucru nu trebuie interpretat ca o indicație că aportul de zahăr nu are nicio relevanță pentru controlul greutății”, a subliniat Johnson, citat de Antena 3 CNN.

Cercetătrul a precizat că, persoanele care vor să slăbească, ar trebui să  reducă utilizarea băuturilor îndulcite cu zahăr și să se încerce să se folosească „fructe crude sau ușor procesate ca sursă de zahăr”.