Social

OMS afirmă că variola maimuței rămâne o urgență sanitară internațională. Câți bărbați români s-au contaminat

OMS afirmă că variola maimuței rămâne o urgență sanitară internațională. Câți bărbați români s-au contaminat
Infoactual

Să nu zici hop până nu sari gardul. Deci să stăm ”liniștiți”, ne spun reprezentanții OMS, pentru că variola maimuței există și se răspândește, în continuare.

OMS afirmă că variola maimuței rămâne o urgență sanitară internațională. Cum arată statistica la noi

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), marți, 1 noiembrie 2022, variola maimuței este în continuare o urgență sanitară internațională.

În cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de urgență al Regulamentului Sanitar Internațional (2005) (RSI) privind epidemia de variolă a maimuței din mai multe țări, s-a comunicat că urgența sanitară rămâne în vigoare.

„Comitetul l-a sfătuit în mod colectiv pe directorul general al OMS că focarul multinațional de monkeypox continuă să îndeplinească criteriile incluse în definiția urgenței de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) prevăzută de articolul 1 din RSI”, a declarat OMS la 1 noiembrie 2022.

„Membrii comitetului și consilierii și-au oferit sfatul pentru recomandările temporare adresate statelor părți, care, în mare măsură, le-au continuat pe cele emise la 23 iulie 2022 de către directorul general al OMS”, se arată în comunicatul organizației.

Comitetul pentru situații de urgență a recunoscut că „de la ultima sa reuniune, s-au înregistrat unele progrese în răspunsul global la focarul de variolă de maimuță din mai multe țări, inclusiv informațiile emergente privind eficacitatea intervențiilor comportamentale și a vaccinurilor.”

Amintim că luna trecută, China a înregistrat primele cazuri de variola maimuței, la fel ca și Ucraina.

Statistica în România

Un nou caz s-a înregistrat luni, 31 octombrie 2022. Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 35 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 43 de pacienți.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în total 13 persoane au fost vaccinate împotriva variolei maimuței.

Ministerul Sănătății și prin intermediul Infoactual reamintește faptul că România are la dispoziție 150 de cure de tratament tecovirimat destinate tratării pacienților cu forme grave.