Social

Omicron, tulpina cu 32 de mutații prezentată de cercetătorii englezi. Ce o face atât de periculoasă

Omicron, tulpina cu 32 de mutații prezentată de cercetătorii englezi. Ce o face atât de periculoasă

Aceasta este imaginea care a stârnit teamă în rândul oamenilor de știință, i-a determinat pe miniștri să urgenteze lansarea vaccinului de rapel din Marea Britanie și a produs revenirea la obligativitatea purtării măștii în Anglia, relatează Daily Mail.

 

Acesta detaliază cele 32 de mutații ale proteinei spike ale noii variante super-mutante Omicron, despre care experții se tem că o vor face cea mai infecțioasă și rezistentă la vaccin de până acum.

Graficul, lansat de echipa de monitorizare a variantelor de top a țării, dezvăluie, de asemenea, modul în care este mult mai evoluat chiar și decât tulpina Delta, dominantă la nivel mondial, cu modificări de aproape cinci ori mai multe pe vârf.

Până ieri, doar 32 de cazuri de Omicron au fost detectate în Marea Britanie, dar sunt de așteptat să apară sute în zilele următoare și există semne că deja se răspândește pe plan intern.

Noua tulpină împărtășește mutații cu toate principalele „variante de îngrijorare” – inclusiv Alpha, Beta și Delta – dar are alte zeci, toate indicând o transmisibilitate sporită și eludarea vaccinului.

60 de persoane, din 120 prezenți, toți vaccinați, au contractat probabil Omicron

Norvegia a anunțat că 60 de persoane, din 120 prezenți, toți vaccinați, au contractat probabil Omicron la o singură petrecere de Crăciun la un restaurant cu fructe de mare din Oslo, în ceea ce probabil va fi cel mai mare focar din lume de noua tulpină de până acum.

 

Noua imagine, care a fost lansată de Covid Genomics UK Consortium (COG-UK), arată trei mutații – H655Y, N679K și P681H, situate în partea dreaptă jos a imaginii – care ar putea ajuta virusul să se strecoare mai mult în organism. uşor.

Experții guvernului britanic au spus inițial că cred că eficacitatea vaccinurilor existente vor fi reduse cu cel puțin 40% în prevenirea infecțiilor de la noua tulpină.

Vaccinurile actuale au fost concepute pentru a recunoaște proteina spike a virusului original

Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile actuale au fost concepute pentru a recunoaște proteina spike a virusului original care a apărut în China, care arată semnificativ diferit de cel al lui Omicron.

Preocuparea cu privire la potențialul variantei ca super-împrăștiere a determinat guvernul englez să urgenteze vaccinarea cu booster-ul anti-Covid, să interzică călătorii din mai multe țări africane și să reintroducă purtarea obligatorie a măștilor.

Dar există rapoarte contradictorii despre dacă Omicron provoacă boli ușoare sau severe și ce impact va avea asupra eficacității vaccinului. Oamenii de știință nu vor ști cu siguranță până în alte trei săptămâni, când vor putea izola virusul într-un laborator și îl vor expune la sângele persoanelor infectate anterior sau vaccinate.

Cazurile din Africa de Sud au crescut fulgerător

Oficialii din Africa de Sud și Organizația Mondială a Sănătății au indicat că majoritatea cazurilor duc doar la boli ușoare și insistă că nu există dovezi că vaccinurile existente sunt mai puțin eficiente.

Cu toate acestea, cazurile din Africa de Sud au crescut fulgerător la 8.561 de cazuri pe zi, crescând de șase ori (571 la sută) față de 1.275 cu o săptămână în urmă, la scurt timp după ce țara a alertat lumea despre apariția Omicron.

Spitalizările în țară s-au înmulțit îngrijorător în ultimele două săptămâni, de la o medie de 86 pe zi la 184.

Și acum temerea că Omicron produce mai multe infecții decât Delta pare să fie adevărat, deoarece virusul se răspândește cu atâta ușurință în Africa de Sud, unde imunitatea naturală este de aproximativ 80%. Autoritățile sanitare israeliene au raportat, de asemenea, că Omicron are cu 30% mai multe infecții decât tulpina Delta.

Graficul COG-UK arată un grup de mutații – K417N, S477N, Q498R, E484A și N501Y – despre care se crede că îl ajută pe Omicron să evite anticorpii care de obicei ajută la combaterea virusului.

Și N501Y, care a fost văzut anterior pe Alpha, Beta și Gamma, ajută, de asemenea, virusul să se lege mai ușor de celulele corpului, permițându-i să intre în organism și să se reproducă mai eficient.

Între timp, are 26 de mutații asupra proteinei sale – care nu au fost văzute în variantele anterioare, iar oamenii de știință încă cercetează dacă vor avea vreun impact asupra vitezei de răspândire.