În regiunea nordică chineză, Mongolia Interioară, au fost raportate sâmbătă, 12 August, două cazuri de ciumă bubonică. Cele două persoane infectate sunt soțul și fiica cazului anterior, a precizat guvernul într-un mesaj transmis pe site-ul instituției.
Toate contactele apropiate au fost puse în carantină și nu au prezentat simptome anormale. Cazurile de infectare cu ciumă bubonică, o boală foarte infecțioasă care se răspândește în principal prin rozătoare, sunt puține în China, cele mai multe fiind descoperite în Mongolia interioară și în regiunea Ningxia de nord-vest în ultimii ani.
Cazuri de ciumă bubonică raportate în China
Ciuma bubonică este cea mai comună formă, care poate fi fatală dacă nu este tratată la timp, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Infecția cu ciumă bubonică este răspândită în principal de rozătoare. Cazurile acestei boli extrem de infecțioase sunt puține în China, cele mai multe fiind descoperite în Mongolia interioară și în regiunea Ningxia de nord-vest în ultimii ani.
În urmă 2020 un pacient din nordul Chinei a murit din cauza ciumei bubonice, acesta fiind al doilea deces cauzat de această boală în regiunea Mongolia Interioară la vremea respectiă. Victima a murit din cauza insuficienței multiple a organelor într-un caz de ciumă bubonică, a anunțat comisia de sănătate a orașului Bayannaoer pe site-ul său.
Zona în care locuia persoana în cauză a fost izolată, iar șapte contacte apropiate au fost plasate sub observație medicală, a precizat comisia. Toți au fost testați negativ pentru ciumă și nu au prezentat niciun simptom.
China a eradicat în mare parte ciuma, dar încă mai sunt raportate cazuri ocazionale. Ultimul focar major cunoscut a fost în 2009, când mai multe persoane au murit în orașul Ziketan din provincia Qinghai, pe platoul tibetan.
Ciuma, cauzată de o bacterie și transmisă prin mușcături de purici și animale infectate, a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în Europa în timpul pandemiei de Moarte Neagră din Evul Mediu. Antibioticele moderne pot preveni complicațiile și moartea dacă sunt administrate suficient de repede.
Alte cazuri de ciumă bubonică au fost descoperite în 2020
Ciuma bubonică, care este una dintre cele trei forme de ciumă, provoacă ganglioni limfatici dureroși și umflați, precum și febră, frisoane și tuse. Autoritățile sanitare din Bayannur i-a îndemnat pe oamenii să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a minimiza riscul de transmitere de la om la om și să evite să vâneze, să jupoaie sau să mănânce animale care ar putea provoca infecția.
„În prezent, există riscul ca o epidemie de ciumă umană să se răspândească în acest oraș. Publicul ar trebui să își îmbunătățească conștientizarea și capacitatea de autoprotecție și să raporteze cu promptitudine condițiile anormale de sănătate”, a declarat autoritatea locală de sănătate în 2020, potrivit ziarului de stat China Daily.
Autoritățile din Bayannur au avertizat populația să raporteze descoperirea de marmote moarte sau bolnave – un tip de veveriță mare de pământ care este consumată în unele părți din China și în țara vecină Mongolia și care, în trecut, a provocat epidemii de ciumă în regiune, potrivit CNN.com.