Olandezii știu să facă bani în România. Dar crează și locuri de muncă. „Suntem foarte bucuroși că deschidem drumuri noi în România”, au declarat reprezentanții Photon Energy Group.
O companie din domeniul energiei regenerabile înregistrată în Olanda, Photon Energy Group, lansează construcția altor 3 centrale electrice fotovoltaice din România.
Ce cantitate de energie vor produce cele 3 centrale
Cele 3 centrale vor avea o capacitate de producție combinată de 6,0 MWp. Modulele solare bilaterale montate pe sisteme de monitorizare cu un singur ax vor genera în jur de 9,6 GWh de energie regenerabilă anual în rețeaua Distribuție Energie Oltenia.
Electricitatea generată va fi vândută pe piața de energie la comercianți, fără asistență sau contract de furnizare de energie cu un anumit distribuitor de energie, anunță profit.ro.
Noua centrală electrică urmează să demareze exploatarea în trimestrul IV din 2022.
Locația și suprafața ocupată de centralele electrice
Centralele electrice vor ocupa o suprafață de peste 10,2 hectare de teren arabil și vor fi echipate cu aproximativ 10.800 de panouri solare. Acestea vor fi amplasate în apropierea localității Calafat, din județul Dolj.
Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group a declarat:
- „Suntem foarte bucuroși că deschidem drumuri noi în România, una dintre principalele piețe din Europa Centrală și de Est, implementând strategia proprie de creștere anunțată în Orientarea financiară pentru 2022”.
- „Centralele electrice din Calafat marchează o altă etapă importantă din cadrul eforturilor noastre de a da în exploatare o capacitate totală de aproximativ 32 MWp în România până la finalul anului 2022. Numai aceste noi active vor extinde portofoliul nostru IPP (producător independent de energie electrică) la peste 120 MWp până la sfârșitul anului.”
Investițiile companiei Photon Energy Group pe teritoriul României
Compania va deține și exploata 93 de centrale electrice solare, cu o capacitate combinată de 108,3 MWp în portofoliul său de producător independent de energie electrică (IPP), la darea în exploatare a acestor centrale.
Pe piața de energie va fi vândută o capacitate combinată de 96 MWp, ca energie electrică curată, fără subvenții.
Nu demult, compania a început construcția unei noi centrale fotovoltaice în România, cu o capacitate de 4,7 MW și o producție anuală estimată la 6,8 GWh.
Aceasta este amplasată în apropiere de Aiud, județul Alba și:
- va ocupa o suprafață de 6,6 hectare de teren viran
- va fi dotată cu aproximativ 8.700 de panouri solare
- este cea de a 2-a centrală pe care Photon Energy o construiește în România.
În iunie 2022, compania a lansat construcția unei centrale fotovoltaice de 5,7 MW în apropiere de comuna Șiria, județul Arad, planul fiind ca, până la sfârșitul anului, să construiască instalații cu o capacitate totală de aproximativ 32 MW. Această nouă centrală va fi deținută și operată de Holloway Solar S.R.L., societate cu scop special, deținută integral de Photon Energy.
Noua centrală este programată să intre în funcțiune în ultimul trimestru al anului 2022.
De când se află Photon Energy pe piața din România
Fondată în 2008 de antreprenorii Georg Hotar și Michael Gartner, Photon Energy a intrat pe piața românească în 2015, an în care a semnat contracte de mentenanță pentru 3 centrale solare din nord-vestul țării, cu o capacitate totală de 11 MW.
Sediul companiei este în Amsterdam și este listată la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, fiind controlată de cei 2 fondatori, cu o participație cumulată de circa 71%.
În portofoliul Photon Energy sunt cuprinse:
- centrale fotovoltaice construite cu o capacitate combinată de aproape 92 MW, în Australia, Cehia, Ungaria și Slovacia,
- proiecte în dezvoltare cu o capacitate suplimentară de peste 790 MW, în Australia, Ungaria, Polonia și România.
Recent, compania olandeză a atras 10 milioane de euro din vânzarea de obligațiuni pentru finanțarea extinderii portofoliului.
La momentul actual, compania dezvoltă proiecte fotovoltaice în România cu o capacitate totală de 236 MW, dintre care 115 MW se află într-un stadiu avansat de dezvoltare.
Potrivit companiei, “se preconizează că restul proiectelor în curs de dezvoltare din România vor fi construite și puse în funcțiune în 2023 și 2024 și, prin urmare, piața românească va contribui în mod semnificativ la obiectivul companiei de a-și extinde portofoliul IPP (producător independent de energie) la cel puțin 600 MWp la nivel global până la sfârșitul anului 2024”.