Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar nu a luat încă o decizie finală, a declarat vineri premierul olandez Mark Rutte.
La începutul acestei săptămâni, Olanda a declarat că dorește să înceapă cât mai curând posibil antrenarea piloților ucraineni în zborul avioanelor F-16.
Olanda dorește să ofere piloților ucraineni pregătire pentru avioane F-16 cât mai curând posibil, a declarat miercuri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată parlamentului.
Antrenamentul ar urma să fie coordonat cu Belgia, Danemarca și Regatul Unit, iar alte țări s-ar putea alătura, a adăugat Ollongren.
Cu o zi înainte, diplomați ruși de rang înalt au declarat că transferul de avioane F-16 către Ucraina ar ridica problema rolului NATO în conflict. Vinerea trecută, președintele american Joe Biden a aprobat programe de pregătire a piloților ucraineni pe avioane F-16, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy l-a asigurat pe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a trece pe teritoriul rusesc.
Occidentul afirmă că dorește să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în repetate rânduri că nu dorește să declanșeze o confruntare directă între alianța militară NATO, susținută de SUA, și Rusia.
Nu este nimic oficial
Marți, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale F-16 nu ar face NATO parte din conflictul dintre Rusia și Ucraina, scrie Reuters.
Întrebat dacă Olanda va trimite avioane de vânătoare în Ucraina, Rutte a declarat într-o conferință de presă că nu a fost luată nicio decizie finală, dar a adăugat că „dacă începi să antrenezi este evident că este un lucru pe care îl iei serios în considerare”. Orice decizie privind trimiterea de avioane F-16 depinde de aprobarea SUA în acest sens, a spus Rutte. El a adăugat că Olanda ar putea avea avioane de luptă pe care să le transmită, deoarece în prezent își retrage treptat avioanele F-16.
Potrivit cifrelor Ministerului olandez al Apărării, Olanda are în prezent 24 de F-16 operaționale, care vor fi scoase din uz până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane sunt disponibile în prezent pentru vânzare, dintre care 12 au fost vândute provizoriu.
Vinerea trecută, președintele american Joe Biden a aprobat programe de pregătire a piloților ucraineni pe F-16, iar președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy l-a asigurat pe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a trece pe teritoriul rusesc. Occidentul afirmă că dorește să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în repetate rânduri că nu dorește să declanșeze o confruntare directă între alianța militară NATO, susținută de SUA, și Rusia.