Cancelarul Germaniei a vorbit de mai multe ori cu Vladimir Putin după începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în efortul de a-l convinge să retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.
„Sigur că voi vorbi din nou cu el. Dar nu este nimic stabilit! Ca om, ca cetăţean german, ca european, eu îmi doresc ca Ucraina să aibă succes”, a subliniat Olaf Scholz, conform publicaţiei Tagesspiegel.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, de asemenea, luna trecută, că intenționează să vorbească în curând la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-l îndemna să retragă trupele rusești din Ucraina.
Adresându-se unei convenții a bisericii protestante germane din Nürnberg, Scholz a spus că a mai vorbit cu Putin la telefon în trecut.
„Intenționez să o fac din nou în curând. Nu este rezonabil să forțăm Ucraina să aprobe și să accepte raidul pe care Putin l-a comis și ca părți din Ucraina să devină rusești pur și simplu”, a spus el, adăugând că va face eforturi pentru a se asigura că NATO nu va fi atrasă în război. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de știri TASS că în programul lui Putin nu sunt prevăzute în prezent discuții cu Scholz.
Atât Moscova, cât și Kievul au raportat lupte grele în Ucraina, dar a rămas incert dacă contraatacul complet al Ucrainei, anticipat de mult timp, era în curs de desfășurare.
Dezastrul din Ucraina
Se așteaptă ca această contraofensivă, care vizează penetrarea apărării rusești și alungarea forțelor de ocupație, să implice în cele din urmă mii de trupe ucrainene antrenate și echipate de țări occidentale, inclusiv Germania. Rusia a tras rachete și drone asupra unor ținte din Ucraina, ucigând trei civili în orașul Odesa de la Marea Neagră și lovind un aerodrom militar din regiunea centrală Poltava, au declarat autoritățile de la Kiev.
Atacurile, în care a fost ucis și un tânăr de 29 de ani în regiunea nord-estică Harkov, potrivit oficialilor, au fost cele mai recente dintr-o serie de lovituri efectuate în timpul nopții, pe care Rusia le-a intensificat în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă majoră. Forțele aeriene au declarat că atacurile au implicat opt rachete lansate de la sol și 35 de drone de atac. Unitățile de apărare aeriană au reușit să doboare 20 de drone și două rachete de croazieră, a precizat aceasta.
„Ca urmare a luptei aeriene, resturi de la una dintre drone au căzut pe un apartament de la un bloc înalt, provocând un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din sud, Natalia Humeniuk, despre atacul de la Odesa.
Pompierii s-au luptat peste noapte pentru a stinge incendiul în blocul de 10 etaje dintr-o zonă rezidențială a orașului, au arătat imaginile difuzate de armată, scrie Reuters.