Ungaria încearcă să forţeze mâna oficialilor din România să acorde autonomie şi drepturi naţionale pentru minoritatea maghiară din ţara noastră. Comisia mixtă româno-ungară pentru minorităţi, care are ca scop identificarea şi rezolvarea problemelor minorităţii române din Ungaria, respectiv ale comunității maghiare din România, și-a reluat săptămâna aceasta activitatea, după o pauză de 10 ani, cu o întâlnire a copreședinților, care a avut loc la București.
Oficialii de la Budapesta insistă: România să acorde autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară
Ferenc Kalmár, co-președintele ungar al Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităților naționale, a declarat miercuri la Oradea că a cerut la negocierile cu Ministerul de Afaceri de la București ca România să acorde autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară, transmite agenția maghiară MTI.
Potrivit acestuia, Daniela Gîtman, secretar de stat în MAE și co-președintele român al Comitetului de Specialitate, a refuzat cererea, anunțând că România respectă deja toate convenţiile europene obligatorii.
Cei doi oficiali au pregătit o sesiune plenară a Comisiei, care are 30 de membri, programată să aibă loc loc în primăvara anului viitor. Partea ungară aşteaptă soluţii, printre altele, la probleme precum retrocedarea, discursul urii pe stadioane, cazul liceul catolic din Târgu-Mureş, al învăţământului superior medical în limba maghiară, a declarat agenției MTI Ferenc Kalmár, copreşedintele ungar al comisiei, relatează hirado.hu.
Conform tratatului de bază româno-ungar semnat în 1996, comisia mixtă, compusă din experţi şi reprezentanţi ai ministerelor competente, trebuie să se reunească cel puţin o dată pe an pentru a propune soluţii la problemele apărute. Protocolul ultimei reuniuni a fost semnat în 2009. Partea ungară nu a mai fost dispusă să semneze protocolul celei de-a opta reuniuni a comisiei, care a avut loc în 2011, deoarece comisia nu a discutat 18 dintre problemele ridicate de partea maghiară.
Ferenc Kalmár: Problema trebuie să se afle pe ordinea de zi şi atunci când războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia
Reamintim că România a respins constant cererile de autonomie și drepturile colective invocate de partea maghiară, considerate inacceptabile atât din punct de vedere al Constituției României, cât și din perspectiva legislației europene.
Ferenc Kalmár ”şi-a exprimat, de asemenea, opinia potrivit căreia nu trebuie renunţat la cererea de autonomie şi la drepturile colective. Problema trebuie să se afle pe ordinea de zi şi atunci când războiul dintre Rusia şi Ucraina se va încheia, iar părţile se vor aşeza la masa negocierilor”, arată agenția MTI.