În mod oficial, în data de 13 octombrie 2022, România a devenit parte a echipei internaţionale care investighează crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Prin urmare, joi, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a semnat actele de aderare la sediul Eurojust, din Haga.
Astfel, țara noastră este al şaptelea stat care se alătură echipei constituite din mai multe state din Europa de Est, care va investiga infracţiuni de război şi infracţiuni contra umanităţii, comise în contextul atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei.
Procurorii militari vor putea face cercetări pe teritoriul altor țări
De acum înainte, fiind parte din echipa internațională JIT (Joint Investigation Team) procurorii militari de la București vor putea face cercetări pe teritoriul altor țări, referitoare la crimele de război comise de armata Federației Ruse în Ucraina, așa cum procurori din statele semnatare ale înțelegerii vor putea veni în România să își facă propria anchetă.
Procurorii militari români au audiat peste o sută de ucraineni
Până acum deja au fost audiați de către procurorii militari români din Parchetul General peste o sută de ucraineni, care au fost împuşcaţi sau răniţi în explozii și care au ajuns în spitalele din România. Iar mărturiile lor au dus chiar la identificarea unora dintre agresori.
Mărturiile strânse de procurorii români, dar și expertizele medico-legale vor fi traduse în limbile celorlalte state şi puse la dispoziția celor care participă la investigația europeană. Cel mai probabil, crimele de război ale rușilor vor fi judecate de Curtea Penală Internațională, iar costurile anchetei vor fi suportate din bugetul echipei internaționale de investigație.
Procurorul General al României, Gabriela Scutea a declarat:
„Avansăm pe zonă probe materiale, în sensul urmelor de proiectile create pe autoturisme, pe bunuri personale ale persoanelor, inclusiv trebuie să verificăm dacă din intervențiile chirurgicale care se efectuează pentru persoane rănite venite din Ucraina se recuperează proiectile”.
„Al doilea punct important al JIT se referă la colectarea de probe materiale, în sensul colectării de imagini, video și fotografii, pe care persoanele pot să le aibă și care pot să rezolve elemente de identificare a unităților armatei ruse care operează pe teritoriul Ucrainei”.
La EUROJUST, după invadarea Ucrainei, a fost înființată o echipă comună de investigație, la inițiativa Ucrainei, Lituaniei și Poloniei. Ulterior, s-au alăturat Estonia, Letonia și Slovacia, citează stirileprotv.ro