Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că s-au semnalat 780 de cazuri de variola maimuţei confirmate în laborator, în 27 de ţări non-endemice, riscul la nivel mondial fiind unul moderat, potrivit AFP.
Este oficial! 27 de țări cu 780 de cazuri de variola maimuței, confirmate în laborator, anunță OMS
Specialiștii OMS avertizează că este posibil să nu se știe numărul real de cazuri, pentru că nu fiecare caz în parte este raportat la insituțiile de resort. Totodată, ei atenționează că virusul se extinde, motiv pentru care trebuie să fim vigilenți.
OMS a menţionat însă că fără îndoială numărul este subestimat din cauza informaţiilor epidemiologice limitate şi că “este foarte probabil ca alte ţări să identifice cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului”.
Statistica nu arată încurajator, chiar dacă pacienții infectaţi sunt izolaţi, iar cazurile de spitalizare sunt puţine.
Ţările non-endemice care au semnalat cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi Americii de Nord, s-au mai înregistrat cazuri – câte unul – în Argentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite. În ţările non-endemice nu s-a semnalat niciun deces, spre deosebire de ţările endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo, RD Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş, Ghana.
Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a mai evidențiat că, în afară de una dintre persoanele infectate, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică, acest lucru fiind „neobișnuit”.
Belgia este prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variola maimuței, după ce a raportat patru cazuri de boală în ultima săptămână, potrivit ziarului La Libre.
Ghid dedicat variolei maimuței
OMS a redactat chiar și un ghid de la A la Z, dedicat în întregime variolei maimuței. El cuprinde cu întrebări și răspunsuri esențiale referitoare la „monkeypox”.
Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, și în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu animalele. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.
Există două tipuri de virusul variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată. Virusul raportat în regiune europeană este varianta vest-africană care este mortală pentru aproximativ 1 din 100 de persoane.
„În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat”, arată OMS.
Care sunt simptomele? Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Cum se răspândește? Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.
Cât timp este izolat pacientul? Perioada de incubație este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimutei necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Simptomele dispar spontan în 14 la 21 de zile.
Cum poate fi redusă transmiterea virusului? Trebuie subliniată importanța igienii mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.
Vaccinul. În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie mentionat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.
Și ghidul OMS oferă mult alte indicii și informații, am rezumat, astăzi, cele mai semnificative întrebări și răspunsuri, care fac lumină în cazuistica variolei maimuței.
Foto: pixabay video: youtube