International

Ofensiva rusă ia amploare. Va primi Moscova arme de la chinezi? Vladimir Putin: „Occidentul vrea să ne facă poporul să sufere”

razboi in Ucraina, Bahmut,
sursă foto CNN

SUA sunt „încrezătoare” că China ia în considerare furnizarea de echipamente letale pentru a sprijini Rusia în Ucraina; Putin acuză Occidentul că încearcă să „dezmembreze” Rusia. Alertele de raid aerian au răsunat în regiunea Kiev din Ucraina duminică seara târziu, în timp ce administrația militară regională din Kiev a confirmat că apărarea aeriană a țării a intrat în funcțiune, informează The Guardian.

Orașul Cernihiv, situat în apropiere, în nordul țării, a raportat, de asemenea, că a doborât drone Shahed de fabricație iraniană, potrivit guvernatorului său regional, Vyacheslav Chaus.

SUA sunt „încrezătoare” că China ia în considerare furnizarea de echipamente letale pentru a sprijini Rusia în Ucraina, potrivit directorului CIA, William Burns. Într-un interviu acordat duminică la emisiunea Face the Nation de la CBS, Burns a declarat că este „încrezător că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale”, dar a precizat că „de asemenea, nu vedem că a fost luată încă o decizie finală și nu vedem dovezi ale unor livrări efective de echipamente letale”.

SUA a precizat în spatele ușilor închise că o astfel de acțiune ar avea consecințe grave. Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „State of the Union” de la CNN: „Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă sau nu asistență militară, dar dacă va merge pe acest drum, va avea costuri reale pentru China„.

Vladimir Putin, noi acuzații la adresa Occidentului

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că încearcă să „dezmembreze” Rusia și să transforme această țară vastă într-o serie de mini-state slabe. Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune de stat Rossiya, președintele rus a afirmat, conform The Guardian, că SUA și aliații săi din NATO doresc „să ne provoace o înfrângere strategică”. Scopul, a spus el, era „să ne facă poporul să sufere”.

Putin a afirmat că Rusia nu a avut altă opțiune decât să ia în considerare capacitățile nucleare ale NATO, deoarece alianța militară condusă de SUA urmărea înfrângerea Rusiei. „În condițiile de astăzi, când toate țările din fruntea NATO și-au declarat ca obiectiv principal să ne provoace o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, așa cum spun ei, cum putem ignora capacitățile lor nucleare în aceste condiții?”. a declarat Putin la televiziunea de stat Rossiya 1, potrivit Tass. „Au încercat să remodeleze lumea exclusiv în termenii lor. Nu am avut de ales decât să reacționăm”, a spus el, adăugând că Occidentul a fost complice la „crimele” Ucrainei.

Ofensiva rusă câștigă teren, lupte intense pe front

Armata ucraineană a respins afirmațiile grupării rusești de mercenari Wagner potrivit cărora ar fi capturat Yahidne, un sat de la periferia nordică a Bakhmutului. Aceasta a declarat că lupte intense au loc pe întreaga linie de front. Sâmbătă, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, a declarat că forțele sale au cucerit Yahidne și satul Berkhivka, aflat în apropiere. Ultima actualizare ucraineană a citat ofensive rusești „fără succes” în cele două așezări și în alte patru. Toate au fost supuse unui bombardament intens, se arată în comunicat.

Volodimir Zelenski a concediat un comandant militar de rang înalt însărcinat cu lupta împotriva trupelor rusești din estul Ucrainei. Președintele ucrainean l-a demis pe Eduard Moskaliov din funcția de comandant al forțelor comune ale Ucrainei, angajate în luptele din regiunea Donbas, dar nu a oferit duminică niciun motiv pentru această măsură.

Opoziția exilată din Belarus a afirmat că partizanii au distrus duminică un avion rusesc pe o pistă de aterizare din apropierea capitalei Minsk. „Partizanii … au confirmat o operațiune specială de succes pentru a arunca în aer un avion rusesc rar pe aerodromul din Machulishchy, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, un consilier apropiat al liderului opoziției Sviatlana Tsikhanouskaya. „Aceasta este cea mai reușită diversiune de la începutul anului 2022”. Cei doi belaruși care au efectuat operațiunea au folosit drone, a precizat el, adăugând că aceștia au părăsit deja țara și sunt în siguranță. The Guardian nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele.

China nu poate negocia pacea din Ucraina, spune Biden

Joe Biden a declarat că perspectiva în care China neagociază pacea între Ucraina și Rusia „pur și simplu nu este rațională”. Vorbind la ABC News despre planul de pace al Chinei, președintele american a spus: „Nu am văzut nimic [care] să indice că ar exista ceva care ar fi benefic pentru oricine altcineva în afară de Rusia. Ideea că China va negocia rezultatul unui război care este un război total nedrept pentru Ucraina pur și simplu nu este rațională.”

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că se așteaptă ca contractele pentru replierea obuzierelor pe care Berlinul le-a trimis în grabă în Ucraina anul trecut să fie semnate până la sfârșitul lunii martie – cu câteva luni mai devreme decât era planificat inițial – „dacă totul merge bine”. Vorbind duminică la postul public german de televiziune ARD, el nu a precizat numărul de arme care vor fi reordonate. Pistorius a mai spus că este la latitudinea Kievului să decidă când și în ce condiții să intre în discuții cu Moscova. El a sugerat că același lucru este valabil pentru orice decizie privind recucerirea peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Washingtonul ar fi în discuții cu Berlinul și Varșovia pentru a organiza manevre militare comune în Polonia ca răspuns la amenințarea Rusiei la granița estică a alianței NATO. Exercițiile sunt „luate în considerare”, a declarat Pistorius pentru postul german ARD, fără să confirme sau să adauge detalii „pentru moment”. El a spus că manevrele militare într-o țară de la granița cu Ucraina – invadată în urmă cu un an de Rusia – ar trimite un semnal „foarte clar” aliaților din NATO „dar și lui Putin”.