Social

Oboseala post-COVID resimțită indiferent de gravitatea bolii. Cât timp se manifestă

Oboseala post-COVID resimțită indiferent de gravitatea bolii. Cât timp se manifestă

În urma unui studiu realizat de Trinity College din Dublin, Irlanda, aflăm faptul că, mai mult de jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt afectate de o oboseală persistentă timp de zece săptămâni după trecerea bolii COVID-19. Oboseala reprezintă și unul din simptomele inițiale.

Chiar dacă perioada scursă de la începutul pandemiei și până acum nu a permis studierea și formularea unor concluzii finale despre acest virus, se pare că unul dintre simptomele resimțite de pacienți după vindecarea de COVID-19, ar fi o oboseală postvirală.

Cercetătorii au lansat un studiu în ceea ce privește oboseala, combinat cu nivelul de gravitate al bolii COVID-19, a marcatorilor inflamatorii și a altor condiţii ale bolii asupra a 128 de voluntari infectaţi cu SARS-CoV-2.

Participanţii au fost 54% femei şi 46% bărbaţi având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani: 55,5% dintre ei au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulator. Durata acestui  studiu a fost de 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic în cazul pacienţilor trataţi ambulator.

Pentru a putea măsura severitatea oboselii a fost utilizat Chalder Fatigue Scale (CFS) şi s-a observat că52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii COVID-19 şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Studiul relevă, de asemenea, că nu există vreo legătură între gravitatea bolii COVID-19, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-COVID este resimţită indiferent de gravitatea bolii.

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor feminini.