Actual

Obligații mai mari la plata CASS. Ce categorii sunt vizate

CASS Sursa foto Playtech

Pachetul de măsuri fiscale prevede, printre mai multe propuneri de impozite și taxe, și obligații mai mari la plata CASS. Dacă se aprobă, măsura se va aplica pentru veniturile realizate de anul viitor.

Pachetul de măsuri fiscale propus de guvern prevede obligații mai mari la plata la CASS pentru persoanele care obțin venituri din activități independente. Cu excepția celor obținute din activități sportive.

Astfel CASS-ul va trebui achitate pe fiecare sursă de venit. Baza anuală de calcul este egală cu venitul net anual realizat/brut. Sau cu norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz. Conform prevederilor legale, baza de calcul nu poate fi mai mare nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară. Valoarea se calculează la termenul de depunere a declarației unice.

Noile măsuri anunțate de guvern se vor putea aplica pentru veniturile obținute în anul 2024.

Cum se ajunge la obligații mai mari la plata CASS

Proiectul de pachet de măsuri fiscale stabilește că: „Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.”

Legea prevede și situația în care baza de calcul a CASS este mai mică decât celor 6 salarii minime brute pe ţară. În acest caz, contribuabilul datorează o diferență de CASS până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul. Aceasta se va achita până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Prevederea nu se aplică dacă, în anul precedent, contribuabilul a obținut venituri din salarii de cel puțin 6 salarii minime brute. Excepția se aplică și în cazul veniturilor obținute din alte surse (chirii, proprietate intelectuală, arende etc.). Totodată, nu achită diferența de contribuție persoanele care s-au încadrat în anumite categorii exceptate la plata CASS.

Cum se aplică legea în prezent

La momentul actual, legea face diferențieri în privința bazei de calcul între veniturile obținute din activități independente și cele din chirii, proprietate intelectuală etc. Acestea sunt tratate laolaltă în Codul fiscal.

Astfel, în cazul veniturilor pe 2023, plata contribuției folosește ca bază de calcul:

– 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt între 6 și 12 salarii minime brute pe țară.

– 12 salarii minime brute pe țară, dacă dacă veniturile sunt între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară.

– 24 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile sunt de peste 24 de salarii minime brute pe țară.

Conform noilor prevederi aceste plafoane nu se modifică. Ele se aplică în continuare, dar nu vor mai viza veniturile din activități independente, conform avocat.net.