Social

Obiceiuri magice. Ce să faci în zilele de 23 și 24 decembrie!

Obiceiuri magice. Ce să faci în zilele de 23 și 24 decembrie!

Obiceiuri magice. 23 și 24 decembrie sunt zile sfinte, bogate în tradiții și obiceiuri, pe care bătrânii spun, că dacă le respectat anul viitor va fi unul bun.

Ziua de 23 decembrie este denumită popular preziua Ajunului sau ajunul Ajunului și în acest moment se dă practic start obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun.

În această zi importantă se spune că este bine să sărbătorim morții întrucât aceștia coboară din cer pe pământ pentru a fi omeniți. Gospodinele harnice pregătesc la miezul nopții o masă încărcată, special pentru sufletele morților. Hrana trebuie să fie de post și în general se optează pentru grâu fiert, turtă, pâine, fasole bătută sau prune fierte.

Alimente nelipsite  pe masă în noaptea de 23 decembrie

În trecut, preotul  era invitat să sfințească masa chiar în dimineața zilei de 24 decembrie. Apoi toate alimentele erau împărțite membrilor din familie, dar și apropiaților.

În Bucovina, se spunea că este bine să se pună pe masă doar grâu fiert, iar după ce preotul îl sfințește, este bine ca gazda să împartă câteva turte celor din casă, dar și vecinilor. Toate acestea pentru sufletul morților, pentru sănătatea celor vii și pentru rodul câmpului.

TRADIȚII la români

În general grupuri mari de copii obișnuiesc să vină cu “Moș Ajunul”, “Bună dimineața la Moș Ajun” și “Nețalușul”. Aceștia urează pe la case și primesc în dar de la gospodarri covrigi, mere, nuci, etc.

În seara de 24 decembrie, cu ocazia Ajunului Crăciunului sunt și unele obiceiuri magice, pe care este bine să le luați în calcul:

  • Înainte să vină preotul, să le treacă pragul, fetele nemăritate pun o agrafă sun preș, pentru ca preotul să treacă pe acolo. Astfel ele își vor visa apoi ursitul;
  • Se pun nuci într-un vas cu apă și se lasă peste noapte pentru ca toți cei din familie să fie sănătoși tot anul;
  • Femeile care își doresc copii, dar nu reușesc să rămână însărcinate să mănânce din nucile și merele purtate de colindători , care vor fi descântate mai întâi. Se spune că apoi vor avea copii frumoși și sănătoși;
  • Fetele nemăritate trebuie să pun grâu pe patul unde când vine preotul se va așeza. Se spune că astfel foarte curând se vor mărita în viitorul, potrivit voxbiz.ro.