Seara Sfântului Vasile se mai numește și Revelion, iar la români anul nou este marcat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Se spune că cerul se deschide de trei ori câte o clipă in noaptea de Sfântul Vasile.
Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele „Vasile”, de aici se spune că pe Iisus îl cheamă Vasile. La vârsta de 30 de ani, când a fost botezat, i-a fost pus numele Hristos (creștin).
Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat ziua Anului Nou, cea dintâi zi, conform tradiției popular. În această zi există obiceiul de a ura după ce Sfântul Vasile a luat un clopoțel, i-a legat la toartă o crenguță de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune, deoarece era fericit că are o zi.
Sorcova
În prima zi a anului, copii umblă din casă în casă, în special pe la cunoscuți, cu sorcova, urându-le sănătate, prosperitate și viață lungă. La început sorcova era confecționată din crenguțe de pomi fructiferi sau de trandafiri. Rămurele erau tăiate și puse în apă la înmugurit și înflorit în ziua de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie sau de Moși pe 6 decembrie. În timp, sorcova era realizată dintr-o nuia cu rămurele împodobite cu fire colorat de lână, cu beteală și un fir de busuioc în vârf. În Bucovina, sorcova, simbol al vegetației de primăvară are atașat și un clopoțel.
Copiii pornesc să colinde prin vecini, după ce își sorvovesc părinții și rudele apropiate. În timpul uratului, dacă se colindă afară, aceștia ating cu sorcova ușa sau fereastra, iar dacă se colindă înăutru, corpul gazdelor. Sorcova se păstrează peste an agățată de peretele de la răsărit al casei, la icoană sau într-un alt loc curat al locuiței, ca un lucru sfânt.
Colindul Vasilica
În unele zone, în prima zi a noului an se păstrează obiceiul colindatului cu o căpățână de porc, împodobită cu panglici și mărgele, iar tradiția este denumită ”Colindul cu Vasilica”. Ceata de colindători se strânge la o cârciumă pentru a chefui, după terminarea colindului, iar apoi se despart dezgătind căpăţâna şi luându-şi fiecare ce a pus. Din ea fac un prânz, pentru ca obiceiul să fie închis pentru anul respectiv.
De Sfântul Vasile este bine să bei vin mult
De Anul Nou se înoiesc toate lucrurile după cum spune tradiția populară. De aceea oamenii trebuie ca în prima zi din noul an să își pună un gând bun ca să le meargă bine tot anul: ”Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.
În popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că așa cum porcul râmă numai înainte, tot așa va merge și omului spre belșug. Aceast obicei se face pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul și să aibă spor.
Pentru Spor la lucru în anul ce vine, fiecare om ar trebui să ia în mână, tot în prima zi din noul an, o unealtă cu care lucrează în timpul anului și să o mânuiască de trei ori.
Tradiția populară are numeroase intrerpretări și în privinta vremei. Potrivit tradițiilor se zice că așa cum va fi ziua de Anul Nou așa va fi tot anul sau că, dacă în ziu de Anul Nou e ger mare și pe zăpadă se văd multe steluțe, este semn că în anul ce vine se vor face multe cununii și va fi bun. Dacă ninge în ziua de Sfântul Vasile, anul ce urmează va fi unul îmbelșugat, iar oamenii vor fi sănătoși pe parcursl anului dacă este cer senin și geros. Noapte de Anul Nou este lină și senină se zice că este n semn că noul an va fi unul bun, potrivit Digi 24.