O dietă mediteraneană poate reduce riscul unui atac de cord, al unui accident vascular cerebral sau al unui deces prematur pentru sute de milioane de persoane care au o posibilitate crescută de boli cardiovasculare, sugerează o analiză globală a dovezilor.
O dietă bogată în ulei de măsline, fructe cu coajă lemnoasă, fructe de mare, cereale integrale și legume a fost asociată anterior cu o serie de beneficii, iar eficacitatea sa în a ajuta persoanele sănătoase să trăiască mai mult timp este bine cunoscută.
Cu toate acestea, până în prezent, au existat dovezi limitate cu privire la modul în care aceasta ar putea ajuta persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare. Printre acestea se numără sute de milioane de persoane care trăiesc cu obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, precum și cei care sunt inactivi din punct de vedere fizic, care fumează sau consumă niveluri nocive de alcool.
În prezent, ghidurile recomandă diverse diete pentru persoanele cu risc mai mare de probleme cardiace, dar acestea se bazează de obicei pe dovezi cu grad scăzut de certitudine, provenite din studii non-randomizate. Un studiu de amploare – primul de acest gen din lume – care analizează 40 de studii controlate la care au participat peste 35.000 de persoane, a furnizat dovezi solide.
Dieta mediteraneană este mai eficientă decât intervenția minimă
Dietele mediteraneene cu un conținut scăzut de grăsimi reduc probabilitatea de deces și atac de cord la persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare, potrivit primei analize comparative a șapte programe publicate în revista BMJ.
„Dovezile cu grad moderat de certitudine arată că programele de promovare a dietelor mediteraneene și a dietelor sărace în grăsimi, cu sau fără activitate fizică sau alte intervenții, reduc mortalitatea din toate cauzele și infarctul miocardic [atacurile de cord] non-fatal la pacienții cu risc cardiovascular crescut”, au scris autorii studiului. „De asemenea, este probabil ca programele mediteraneene să reducă riscul de accident vascular cerebral”, au mai precizat aceștia.
40 de studii care au implicat 35.548 de participanți – care au fost urmăriți în medie timp de trei ani în cadrul a șapte programe de dietă – au fost analizate de cercetători din SUA, Canada, China, Spania, Columbia și Brazilia.
Pe baza dovezilor, programele de dietă mediteraneană au fost mai eficiente decât intervenția minimă în ceea ce privește prevenirea mortalității din toate cauzele, a atacurilor de cord non-fatale și a accidentelor vasculare cerebrale la persoanele cu risc de boli cardiovasculare.
Care sunt alimentele recomandate
„Se știe de mult timp că mâncatul în stil mediteranean este bun pentru inimă, dar este încurajator să vedem că astfel de programe reduc riscul de deces și de atac de cord la pacienții care prezintă deja un risc de boli cardiovasculare”, a declarat Tracy Parker, dietetician senior la British Heart Foundation.
„Indiferent dacă sunteți sau nu la risc, un stil de viață sănătos care include o dietă echilibrată precum cea de tip mediteranean vă poate ajuta să vă reduceți riscul de a dezvolta boli cardiace și circulatorii. Factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt, de asemenea, reduși cu o dietă mediteraneană”, a mai precizat dieteticianul, citat de The Guardian.
Potrivit acestuia, dieta este ușor de urmat – asigurați-vă că mâncați o mulțime de fructe și legume, fasole, linte, cereale integrale, pește, nuci și semințe, împreună cu unele produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimi din surse nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline. De asemenea, este important să consumați mai puțină carne procesată, sare și dulciuri.