Lifestyle

Oameni stau la rând pentru un loc la ATI. Un medic avertizează: „Sunt tot mai mulți pacienți”

Oameni stau la rând pentru un loc la ATI. Un medic avertizează: „Sunt tot mai mulți pacienți”

Nu doar medicii români se confruntă cu o situație critică la secțiile de terapie intensivă, ci și cei din Lituania. „Sunt tot mai mulți pacienți. Mulți sunt conectaţi la oxigen. Timp de două săptămâni, fluxul de pacienţi a fost stabil, având 19-20 de internări pe zi. Acum, însă, numărul internărilor zilnice a crescut la 30″ – a explicat Vaidotas Gurskis, șeful comandamentului de gestionare a pandemiei în regiunea Kaunas.

Medicii lituanieni trag un semnal de alarmă, avertizând că numărul de paturi destinate pacienților infectaţi cu noul coronavirus este foarte redus. În capitala Vilnius, de exemplu, la terapie intensivă, nu mai sunt locuri libere.

Medicii de la spitalul cartierului Santariškės susţin că locurile din ATI care se eliberează se ocupă imediat de alți bolnavi de COVID-19.

Zeci de internări pe zi

Situații similare se înregistrează și în alte orașe mari din Lituania. În oraşul Klaipėda, de exemplu, la ATI sunt internaţi 22 de pacienți, în condiţiile în care secţia are doar 20 de paturi pentru astfel de bolnavi. În Kaunas, de asemenea, 23 de pacienți bolnavi de COVID-19 se află la terapie intensivă.

„Sunt tot mai mulți pacienți. Mulți sunt conectaţi la oxigen. Timp de două săptămâni, fluxul de pacienţi a fost stabil, având 19-20 de internări pe zi. Acum, însă, numărul internărilor zilnice a crescut la 30″ – a explicat Vaidotas Gurskis, șeful comandamentului de gestionare a pandemiei în regiunea Kaunas.

Un bebeluș de o lună este în terapie intensivă

„Deocamdată, regiunea noastră beneficiază de toate serviciile, însă acestea sunt oarecum limitate, iar operațiile planificate sunt amânate pentru una sau două săptămâni”, a declarat şi Vinsas Janušonis, managerul Spitalului Universitar din Klaipėda. Medicii lituanieni susţin că tot mai mulți pacienți tineri ajung la terapie intensivă.

În capitala Vilnius, de exemplu, la ATI sunt şi persoane de 30 de ani, iar în secţiile de terapie din Klaipėda, cel mai tânăr pacient are 40 de ani. Un bebeluș de o lună este în terapie intensivă într-o clinică din Kaunas. În acest context, medicii explică faptul că noul coronavirus afectează tot mai mult persoane tinere. Şeful comandamentului de gestionare a pandemiei în regiunea Kaunas a menționat că majoritatea pacienților au peste 60 de ani, însă a subliniat că există şi persoane tinere afectate de COVID-19.

Vârsta medie a pacienţilor este de 63 de ani. Da, există și mai tineri, dar acesta nu este principalul grup de pacienți”,  a menţionat Vaidotas Gurskis.

Cei mai mulţi dintre bolnavi nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, însă medicii susţin că, după ce respiră o perioadă cu masca de oxigen, părerile pacienților despre vaccinare se schimbă.

„Ne imploră, ne roagă să fie salvaţi, regretă că nu s-au vaccinat. Dintre toți pacienții nevaccinaţi, nu a existat niciunul care să spună că nu s-ar vaccina nici măcar după o astfel de experiență. Majoritatea regretă că nu s-a vaccinat”, a declarat Smiltė Kolevinskaitė, medic de terapie intensivă din Vilnius.

Şeful comandamentului de gestionare a pandemiei în regiunea Kaunas a atras atenţia că „există oameni a căror poziție nu se schimbă”.

Dar majoritatea regretă că nu s-a vaccinat”, a adăugat acesta. Între timp, rata de vaccinare în Lituania continuă să scadă, până acum fiind complet imunizate 1,63 milioane de persoane, adică 58,3% din populaţie.

La ultima raportare, autorităţile sanitare lituaniene au confirmat 2.403 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus şi 19 decese. De la debutul pandemiei, Lituania a înregistrat 347.548 de infectări şi 5.179 de decese.