Lifestyle

Oameni și cimpanzei. Gesturi cât se poate de asemănătoare, studiate recent în detaliu

Oameni și cimpanzei. Gesturi cât se poate de asemănătoare, studiate recent în detaliu
facebook.com

Cu toate că se credea că animalele, recte și cimpanzeii, pot comunica fără probleme deși ar proveni din diferite zone de pe glob, se pare că, cel puțin în cazul primatelor menționate, diferențele la nivel de comunicare sunt prezente ca și în cazul speciei umane, cu unele excepții, totuși. Deci, nu chiar ca la oameni, fiindcă cimpanzeii nu sunt capabili de un limbaj articulat, dar este clar că există diferențe între grupuri, și că semnalele pe care le transmit unii altora pot să nu fie înțelese de către membrii unui grup străin.

Comportamentul cimpanzeilor

Tiparul comportamental al cimpanzeilor din două comunități diferite din Pădurea Budongo, Uganda, Africa de Est, a fost analizat de mai mulți cercetători de la Universitatea St. Andrews, Scoția. Ulterior, studiul a fost publicat de echipa respectivă de cercetători în revista Scientific Report în data de 5 ianuarie 2023, iar potrivit acestui raport, se pare că grupurile observate folosesc gesturi diferite pentru a exprima aceleași lucruri.

Cimpanzeii pot cere hrană și interacționează unii cu alții

În rândul comunităților de cimpanzei, gesturile au o aplicabilitate largă. Astfel, cimpanezii pot cere hrană, pot interacționa unii cu alții, pot menține ierarhia în grup, se pot reface după lupte ș.a.m.d.

Iar, gesturile lor au mai multe forme: unele sunt efectuate doar cu mâinile, unele includ atingerea unui alt individ, iar altele implică manipularea obiectelor comune găsite în mediul cimpanzeilor, cum ar fi bețe, copaci și frunze.

În concluzie, pentru prima dată s-au observat diferențe între modurile de comunicare gestuale ale membrilor unor grupuri diferite.

De exemplu, cimpanzeii rup sau modifică frunzele pentru a transmite mesaje unii către alții. Și, cu toate că acest comportament este universal, diferențele se pot vedea la nivel de grupuri. Altfel spus, nu toți cimpanzeii rup sau modifică la fel frunzele. Cum ar veni, au un tipar diferit, adică dialecte locale.

 „Ca și dialectele umane, diferitele forme de gesturi folosite de cele două comunități sunt folosite în aceleași contexte și par să aibă același înțeles. Mă face să mă gândesc la cântecul „tu spui Potayto, eu spun Potaato”. „; este același cuvânt, cu același înțeles, dar cu o pronunție diferită”, a explicat unul dintre autorii studiului, Gal Badihi, citează phys.org.