Actual

Oameni fără scrupule! Aveți grijă de unde vă luați medicamentele, infractorii comercializează suplimente alimentare contrafăcute

vesti-bune-pentru-pacientii-cronici INS paracetamolul
FOTO: realitatea.net

Un studiu recent indică faptul că 6 români din 10 nu fac diferența între medicamentele reale și cele falsificate. Majoritatea persoanelor nu verifică ambalajul și nu acordă importanță numărului autorizației de punere pe piață.

Studiul a fost demarat de Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalități. Rezultatele anchetei sociologice au scos în evidență amploarea fenomenului de comercializare a medicamentelor și suplimentelor alimentare contrafăcute, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Comercianții ilegali de medicamente profită de neatenția clienților

În linii mari, cercetarea a vizat descrierea și analiza principalelor caracteristici și atitudini ale oamenilor despre medicamentele și suplimentele alimentare vândute pe internet sau pe alte canale decât cele oficiale.

Potrivit studiului, persoanele care comercializează medicamentele contrafăcute profită de nevoia oamenilor de a obține tratamentele greu de procurat precum și de bugetul limitat ale acestora. Prin urmare, comercianții ilegali vând produsele medicamentoase ilicite sub prețul pieței.

Cele mai sigure surse pentru procurarea medicamentației și a suplimentelor naturale sunt farmaciile și unitățile farmaceutice de tip plafar. Aproximativ 26% dintre persoanele chestionate susțin că au cumpărat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului.

Puțin peste două treimi din respondenții studiului au admis că nu pot diferenția medicamentele autentice față de cele contrafăcute. Totodată, aproximativ jumătate din persoanele intervievate nu verifică ambalajul, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu acordă importanță numărul autorizației de punere pe piață și nici nu consultă Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman pentru a verifica existența medicamentelor respective.

Sunt anumite situații care favorizează cumpărarea de medicamente sau suplimente alimentare neconforme. De exemplu, comercianții iliciți își promovează produsele contrafăcute la un preț mai mic decât cele autentice.

În aceste condiții, Poliția Română recomandă tuturor să-și procure medicația și suplimentele alimentare doar de la unitățile comerciale autorizate și să se informeze în același timp înainte de a da banii pe astfel de produse.

Recomandările autorităților

Poliția Română recomandă persoanelor care depistează nereguli sau au suspiciuni asupra medicamentelor cumpărate să reclame autorităților toate suspiciunile. ”Medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora.

Fiți atenți la lotul, numărul seriei sau codul produsului, ambalajul și numărul autorizației de punere pe piață. Verificați dacă produsul se regăsește în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman și cumpărați doar produsele a căror autenticitate este garantată. Manifestați prudență atunci când achiziționați medicamente și suplimente alimentare, potrivit antena3cnn.ro.

Cumpărați doar de la comercianți autorizați și doar de pe site-uri securizate, autentice. Informați-vă cât mai bine, din diferite surse de încredere și consultați un medic sau un specialist înainte de a utiliza astfel de produse.

Sesizați orice suspiciune în legătură cu site-ul sau produsele achiziționate și nu subestimați riscurile la care vă expuneți atunci când utilizați astfel de medicamente sau suplimente alimentare!”, se arată într-un comunicat al IGPR.