Lifestyle

Oaia uriașă. Vedetă a Senegalului, ea poate costa mai mult decât o mașină

Oaia uriașă. Vedetă a Senegalului, ea poate costa mai mult decât o mașină

Oaia Ladoum, cunoscută drept „regele oilor” în Senegal, este considerată o marcă de prestigiu și un simbol de statut în țara africană, prețurile pentru exemplarele de top depășind 85.000 de dolari. E mult mai înaltă decât oaia românească, ba chiar și de ministrul Daea.

Oaia uriașă. Vedetă a Senegalului, ea poate costa mai mult decât o mașină

Un hibrid al rasei mauritane „Touabire” și al „Bali-bali” malian, oaia Ladoum a fost crescută pentru prima dată în afara capitalei Senegalului, Dakar, la începutul anilor 1970. Pentru o rasă atât de tânără, Ladoum este incredibil de populară în națiunea vest-africană, familiile și crescătorii înstăriți cheltuind mici averi pe un exemplar. Pentru a înțelege cât de venerat este Ladoum, într-o țară în care aproximativ 40% din populație trăiește cu 1,90 USD pe zi, aflați că unii oameni cheltuie zeci de mii de dolari pe o singură oaie.

Nu se pot nega calitățile fizice ale oilor Ladoum. Sunt giganți ai speciei lor, ating înălțimi de 1,2 metri la umeri și au până la 175 kg, au blană netedă și coarne lungi și ondulate, iar carnea lor are un gust delicios. Marea majoritate a senegalezilor le consideră frumoase, chiar maiestuoase, așa că urmăresc concursurile de frumusețe ale oilor Ladoum la televizor și urmăresc crescătorii populari pe rețelele de socializare doar pentru a le admira turmele.

 Oaia care desparte oamenii în clase sociale

„Mai presus de orice altceva în Senegal, iubim animalele frumoase”, a spus crescătorul de top Abou Kane. „Pe cât de mare este Ladoum, atât este și de frumoasă. Raritatea acestei rase este cea care o face atât de scumpă și profitabilă. Această rasă este rară și foarte apreciată, iar orice este rar în lume este scump.”

Deși Ladoum există de aproximativ o jumătate de secol, crescătorii au început să perfecționeze rasa abia în ultimii 20 de ani, accentuându-i proporțiile și frumusețea fizică. Munca lor a dat roade, deoarece Ladoum-ul este acum considerat mai mult decât o oaie. Este un simbol de stat, unul pe care toată lumea îl recunoaște ca fiind mai important decât mașinile, casele sau hainele scumpe.

„Deținerea unui Ladoum te diferențiază de ceilalți oameni”, a spus bucătarul Fatou Sen pentru Quartz Africa. „Când copiii mei văd pe cineva cu o oaie mare, ei știu că aceasta este o persoană foarte importantă. Oile Ladoum sunt pentru vedete, nu pentru oameni obișnuiți.”

Jucătorul de baschet în NBA Gorgui Dieng este cunoscut pentru că are o turmă de Ladoum, la fel ca Yékini, cel mai mare luptător senegalez al tuturor timpurilor. Pe de altă parte, săracii din Senegal nu pot decât să viseze să dețină propriul lor rege al oilor, așa cum este cunoscut Ladoum în Africa de Vest, cu atât mai puțin să sacrifice unul pentru Eid-al-Adha.

„Când sacrificăm ceva pentru Dumnezeu, trebuie să sacrificăm ceva ce iubim”

95% din populația Senegalului este musulmană, iar tradiția de a sacrifica oile pentru Eid este o faptă foarte mare, una care a contribuit la popularitatea oilor Ladoum. Familiile numeroase pot sacrifica peste 10 oi pentru a sărbători Eid, iar ca sacrificiul să fie cât mai prețios sacrificarea unui Ladoum este considerată semnificativă.

„Când sacrificăm ceva pentru Dumnezeu, trebuie să sacrificăm ceva ce iubim”, explică Abou Kane. Acestea fiind spuse, oile cu adevărat scumpe, Ladoum, cele cu cele mai bune calități fizice, nu sunt niciodată sacrificate. În schimb, sunt răsfățate și comercializate în scopuri de reproducere.

Anul acesta, prețul oilor Ladoum a depășit 85.000 de dolari și, deși puteți găsi exemplare mai slabe la doar 3.000 de dolari, rasa este cu siguranță prea scumpă pentru majoritatea senegalezilor care trebuie să se mulțumească cu admirarea oilor de la distanță.