Rusia, Ucraina și încă o țară din Europa de Est face pașii legislativi pentru legalizarea pedepsei cu moartea. Despre cine este vorba și ce prevede noua lege, terifiantă prin însăși denumirea ei, în cele ce urmează.
O țară din Europa a luat decizia de a introduce pedeapsa cu moartea. Care ar fi explicația
Belarus pare să fie gata să introducă pedeapsa cu moartea pentru „trădare”, se arată într-un raport al serviciului de presă al Camerei Reprezentanților din Belarus.
Se pare că legislatorii din Belarus doresc să introducă pedeapsa cu moartea pentru „trădare” în cazul oficialilor dar și militarilor, după ce deputații din camera inferioară a parlamentului țării au votat pentru proiectul de lege corespunzător în prima lectură.
Potrivit documentului, chiar și un oficial poate fi condamnat la moarte pentru înaltă trădare.
Proiectul de lege propune modificarea celei de-a doua părți a articolului 356 din Codul Penal, capitolul Trădare.
Noutățile prevăd posibilitatea de a aplica măsura excepțională de pedeapsă sub forma pedepsei cu moartea pentru trădarea de stat, comisă de un funcționar care deține o funcție publică sau de o persoană care are statut de militar.
„În acest sens, sunt aduse în concordanță și articolele 58 „închisoare pe viață” și 59 „pedeapsa cu moartea” din Codul penal”, a transmis serviciul de presă din Belarus.
De asemenea, serviciul de presă a precizat că modificările aduse legislației au fost introduse pentru „a avea un efect disuasiv asupra elementelor distructive, precum și pentru a demonstra o luptă hotărâtă împotriva trădării de stat”.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, o scutire de pedeapsă pentru o persoană care „a participat la pregătirea unui atac asupra instituțiilor”, dar „a avertizat în timp util autoritățile statului” sau „a ajutat în alt mod la prevenirea” unui atac terorist, scrie pe canalul Telegram al camerei inferioare a parlamentului belarus.
„Scopul elaborării proiectului de lege este de a lua măsuri proactive pentru comiterea infracțiunilor de orientare extremistă (teroristă)”, se explică în raport. În plus, potrivit proiectului de lege, o persoană poate fi exonerată de răspundere penală „pentru acțiuni pregătitoare de sabotaj în cazul prevenirii acestuia”.
„Se face o completare la dispoziția articolului 369-1 din Codul penal pentru a stabili răspunderea pentru difuzarea de informații false în mod deliberat, discreditând Forțele Armate, alte trupe și formațiuni militare, organizații paramilitare ale Republicii Belarus”, se adaugă în comunicatul serviciului de presă al parlamentului belarus.
Reprezentanții biroului de presă au explicat că parlamentarii consideră că introducerea acestei norme juridice este „o măsură preventivă eficientă” împotriva distribuirii de informații false false despre armata belarusă și alte „structuri de putere,” potrivit canalului Telegram al camerei inferioare a parlamentului belarus..
Belarus este singurul stat din Europa și CSI în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită. La referendumul din 1996, cetățenii țării au votat pentru menținerea pedepsei cu moartea. Această măsură a fost susținută de 80,5 % dintre belaruși.
Pedeapsa cu moartea poate fi impusă bărbaților care au comis o infracțiune după vârsta de 18 ani și care nu au împlinit vârsta de 65 de ani până la momentul pronunțării sentinței.
Cea mai mare pedeapsă este moartea prin împușcare.
Peste 400 de persoane au fost împușcate în Belarus începând din 1990; numărul de condamnări la moarte a scăzut începând cu anul 2000.Conform Codului penal din Belarus, bărbații pot fi condamnați la moarte dacă au declanșat și condus un război agresiv, s-au implicat în terorismul internațional sau au ucis una sau mai multe persoane.
Pedeapsa capitală este prevăzută, de asemenea, pentru genocid, crime împotriva securității umanității (de exemplu, detenție ilegală, sclavie) și utilizarea de arme de distrugere în masă.