Aproape o cincime din populaţia României suferă de reflux gastric şi de sindrom de colon iritabil. Cei care ajung la medic cu simptome nu primesc întotdeauna diagnosticul corect sau cel mai bun tratament, din cauza lipsei dotării adecvate din spitale.
Profesor doctor Vasile Drug spune că 15% din populație are o astfel de afecțiune.
Iarăși lipsuri în dotare
Vasile Drug: ”15% din populație are o astfel de afecțiune. Vin cei care au simptome foarte supărătoare, pregnante și alarmante pentru pacient. La fel, în jur de 20% din populație are o simptomatologie care sugerează boală de reflux esofagian. Din fericire, o minoritate au o simptomatologie foarte supărătoare, care necesită diagnostic foarte precis și tratament foarte țintit. Dar, partea bună este că doar o minoritate are nevoie de un tratament, dar nici la minoritatea aceasta nu cred că reușim, în momentul de față, să facem un diagnostic sau un tratament conform ghidurilor actuale, din cauza lipsei de dotare”.
Ce este acest reflux
Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care constă în deplasarea retrograda, fără efort, a conţinutul gastric către esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când cantitatea de conţinut gastric care refluează în esofag este peste limitele normale, determinând apariţia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecinţa depăşirii mecanismelor normale antireflux.
Leziunile esofagiene apar ca urmare a dezechilibrului între factorii de apărare ai mucoasei esofagiene (barierele antireflux, clearance-ul luminal esofagian, rezistenta tisulară) şi factorii de agresiune conţinuţi în fluidul de reflux (acid clorhidric şi pepsina, saruri biliare, enzime pancreatice).
Simptome
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate să apară la orice vârstă, fiind mai frecvenţă la adulţii peste 40 ani. Ambele sexe sunt în mod egal afectate, bărbaţii având însă o incidenţă mai mare a complicaţiilor. Boala de reflux gastroesofagian este întâlnită la 25 – 75 % din femeile însărcinate, simptomele debutând de regulă în cursul sarcinii şi dispărând curând după naştere.
Principalele simptome (clasice) ale bolii de reflux gastroesofagian sunt :
- pirozisul : senzaţie de arsură retrosternală inferioară, ce poate iradia ascendent către baza gâtului; apare în special după mese voluminoase sau după consum de grăsimi, condimente, citrice, alcool, cafea, ciocolată, mentă, dar şi în anumite posturi (anteroflexie, decubit)
- regurgitaţia : refluarea conţinutului gastric în cavitatea bucală, fără efort de vomă
Pași spre vindecare
Modificarea stilului de viaţa constă în aplicarea următoarelor măsuri :
- oprirea fumatului
- evitarea consumului excesiv de alcool
- ridicarea capului patului cu 5 – 10 cm
- evitarea decubitului dorsal timp de 3 ore după masa
- scăderea în greutate – pentru pacienţii supraponderali
- evitarea meselor abundente (de preferat 3 mese pe zi cu 2 gustări intercalate)
- evitarea consumului de grăsimi, cafea, ciocolată, ceai, băuturi carbogazoase, menta, citrice, tomate, condimente, ceapă, usturoi, oţet
- evitarea aplecatului imediat după masă