În luna iulie, noi servicii cu finanțare guvernamentală vor fi puse la dispoziția cetățenilor vârstnici din România. Prin intermediul caselor teritoriale de pensii, guvernul a alocat 120.000 de bilete în stațiunile de pe litoral pentru pensionari pe toată perioada lunilor de vară.
Drept urmare, instituțiile vor începe în curând să distribuie bilete pentru seria a 9-a. 12 din cele 16 zile incluse în abonamentul de 16 zile de tratament balnear sunt rezervate pentru cura propriu-zisă de tratament și recuperare.
Ce procent din preț este asigurat de stat?
O parte infimă din numărul total de bilete va fi finanțată integral de către stat, iar bugetul de stat va acoperi 50% din costul biletelor. Casele teritoriale de pensii au plasat la nivel național alerte pentru persoanele care beneficiază de cure balneare.
„Casei Judeţene de Pensii Bihor i-au fost repartizate un număr de 220 de bilete de tratament balnear aferente seriei 9 începând cu data de 09.07.2023, pentru următoarele staţiuni: Sovata 2 bilete, Herculane 10 bilete, Călimăneşti 2 bilete, Slănic Moldova 2 bilete, Buziaş 8 bilete, Covasna 8 bilete, Eforie Nord 3 bilete, Felix 42 bilete, Geoagiu 4 bilete, Govora 2 bilete, 1 Mai 56 bilete, Moneasa 15 bilete, Ocna Sugatag 3 bilete, Olăneşti 4 bilete, Sângeorz 8 bilete, Slănic Prahova 2 bilete, Tinca 21 bilete, Turda 2 bilete, Tuşnad 3 bilete, Vatra Dornei 12 bilete, Căciulata 7 bilete, Tușnad 4 bilete.
Acestea se pot ridica de la sediul instituţiei noastre zilnic, conform programului de lucru, de luni până joi între orele 8.00-14.00, vineri între orele 8.00-12.00 până la data de 03.07.2023”, potrivit Antena 3 CNN.
Biletele rămase sau respinse vor fi apoi distribuite începând cu data de 4 iulie 2023. În plus, persoanele care au dreptul la un asistent personal și care au un handicap locomotor de gradul I pot utiliza aceste bilete doar dacă sunt însoțite.
Care sunt condițiile?
Persoanele cu dizabilități semnificative sunt, de asemenea, susceptibile de probleme suplimentare.
„Persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru indemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care beneficiază de indemnizație de însoţitor pot beneficia de bilet de tratament balnear doar dacă sunt însoţite.
De asemenea însoţitorii persoanelor încadrate în grad de handicap grav / în gradul I de invaliditate trebuie să îndeplinească condiţiile de la art. 122 alin. 2 al Legii nr.263/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
Prin excepţie, pot beneficia de bilete de tratament fără a fi însotiti, persoanele încadrate în grad de handicap grav care au dreptul la asistent personal sau au optat pentru îndemnizaţia lunară pentru însoţitor, respectiv pensionarii de invaliditate gradul I care primesc indemnizaţia de însoţitor, în baza declaraţiei pe proprie răspundere din care reiese că se pot descurca singuri (fără însoţitor) pe perioada sejurului, ţinând cont și de faptul că bazele de tratament contractate funcţionează în regim hotelier, şi nu în regim de spitalizare.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să îl ridice”, potrivit anunțului făcut de Casa de Pensii Bihor.
Persoanele care îndeplinesc condițiile trebuie să depună o cerere la biroul fondului de pensii la care sunt afiliate. Cartea lor de identitate, un cupon de pensie și trei stații trebuie să fie incluse în cerere. Acestea vor prezenta apoi fișa de referință eliberată de medicul lor de familie înainte de selecție. Repartizarea se va face în funcție de spațiul disponibil.