În aceste zile, o statuie romană a eroului mitologic grec Hercule a fost dezgropată în nordul Greciei, potrivit unui raport al Heritage Daily.
O statuie a lui Hercule, veche de aproximativ 2.000 de ani, descoperită în nordul Greciei. Ce aduce nou această descoperire
Cercetătorii cred că statuia a fost îngropată într-o clădire care datează din perioada bizantină târzie, în secolul al VIII-lea sau al IX-lea d.Hr. pentru clădirile din perioada bizantină.
Descoperirea a avut loc în orașul antic Philippi, care era situat la nord de actualul oraș Kavala. Statuia a fost găsită în timpul săpăturilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia.
Orașul Philippi a fost numit astfel atunci când regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, a cucerit regiunea în anul 356 î.Hr. Orașul a făcut parte și din Imperiul Bizantin, dar a fost probabil abandonat după cucerirea otomană.
Pentru ce a fost folosită această statuie și ce aduce nou
Cercetătorii cred că statuia a fost așezată într-o clădire care datează din perioada bizantină târzie, din secolul al VIII-lea sau al IX-lea d.Hr. Ca noutate, s-a evidențiat faptul că statuia romană a fost folosită în acest loc pentru a împodobi clădiri până în perioada bizantină târzie, potrivit Ministerului grec al Culturii.
Cel mai interesant este faptul că statuia datează din secolul al II-lea d.Hr., ceea ce înseamnă că are o vechime de aproape 2.000 de ani.
Mai mare decât mărimea naturală, statuia îl înfățișează pe Hercule cu un corp tânăr, a precizat ministerul într-un comunicat de presă. Instrumentul războinic pe care îl avea în mână a fost găsit printre fragmente, iar un leu sculptat era lipit de mâna stângă a statuii care atestă identitatea lui Hercule. Pe blazonul vestitului Hercule apare o coroană de frunze de viță-de-vie care este ținută la spate de o bandă care se termină la umerii acestuia, potrivit media. Toate amănuntele descrise sunt semne de identificare evidentă a perrsonajului mitologic.