Actual

O speranţă pentru România. Președinția suedeză a Consiliului UE a convocat o reuniune JAI între 25 și 27 ianuarie la Stockholm

O speranţă pentru România. Președinția suedeză a Consiliului UE a convocat o reuniune JAI între 25 și 27 ianuarie la Stockholm

Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a convocat o reuniune JAI între 25 și 27 ianuarie la Stockholm. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul PMP Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook, adăugând că „domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI.

O speranţă pentru România. Președinția suedeză a Consiliului UE a convocat o reuniune JAI între 25 și 27 ianuarie la Stockholm

„Pe 25 ianuarie, domnul Bode este invitat la Stockholm, la o reuniune informala a Consiliului JAI, ne anunță Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, care a convocat aceasta ședință. Vizita este importantă, nu avem deocamdată confirmarea participării ministrului român de Interne la evenimentul din Suedia, dar vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen”,  a scris Eugen Tomac.

Liderul PMP a ținut să sublinieze că  „rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum”.

„Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a punctat Eugen Tomac.

„Guvernul României trebuie să ia în calcul sesizarea Curții de Justiției UE”

De altfel, săptămâna trecută, Eugen Tomac susţine că Guvernul României trebuie să ia în calcul sesizarea Curții de Justiției UE în dosarul Schengen. Într-o declarație la RFI, eurodeputatul PMP a apreciat că România nu are nici o șansă să intre în zona europeană de liberă circulație în 2023. El a ținut să arate că mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania.

„Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, a afirmat președintele PMP.

El a spus că trebuie sesizată Curtea de Justiție a UE, pentru că e o problemă juridică între instituțiile UE. Potrivit lui Tomac, Comisia este cea care stabilește dacă un stat îndeplinește criteriile, dacă respectă legislația Schengen și trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene.

România nu a revenit asupra deciziei de a-şi retrage ambasadorul de la Viena

Conducerea Ambasadei României la Viena este asigurată, de aproape o lună, de însărcinatul cu afaceri ad interim, după ce ministrul Afacerilor Externe l-a chemat în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu.

Ministerul Afacerilor Externe a explicat, pentru Gândul, că situația a rămas neschimbată din 9 decembrie 2022 și că decizia a fost ”un gest politic”, pentru a evidenția dezacordul ferm față de refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen, dar și pentru a transmite că va urma o perioadă în care relațiile cu acest stat vor fi diminuate.