Social

O simplă petardă a declanșat ”iadul”. O joacă de copii sau o mână criminală?

O simplă petardă a declanșat ”iadul”. O joacă de copii sau o mână criminală?

Autoritățile atrag în fiecare an atenția asupra pericolului pe care îl pot declanșa substanțele pirotehnice, mai ales cele neautorizate. Atenționarea nu este luată de fiecare an în seamă, motiv pentru care sunt înregistrate foarte multe apeluri la 112 datorită evenimentelor înregistrate în perioada sărbătorilor de Iarnă.

Ultimul incident major înregistrat a fost cel de la Constanța, în care au fost distruse 37 de autoturisme și a afectat 150 de apartamente. Suspecții au fost indentificați.

O simplă petardă a declanșat iadul. O joacă de copii sau o mână criminală?

Camerele de supraveghere au surprins la ora 00.45 de minute și 2 secunde doi indivizi care se plimbau spre zona de exterior a subsolului blocului, ulterior parcarea luminându-se; la ora 00.46 de minute și 33 de secunde este surprinsă ceea ce a fost raportată ca fiind o explozie, iar la 5 secunde după deflagrație. Autoritățile au indentificat suspecții. Sunt doi adolescenți.

Copiii au fost identificați

Unul dintre copii este în vârstă de 13 ani, în timp ce al doilea are 15 ani, potrivit ultimelor informații. Cei doise află în prezent în custodia organelor de poliție, care îi audiază cu privire la cele întâmplate.

„Nu pare a fi o mână criminală. Există posibilitatea să fie doar o joacă”, a transmis prim-procurorul adjunct din cadrul Parchetului Constanţa, joi, 16 decembrie, într-o intervenție televizată la Antena3.

Dacă se vor lua măsuri preventive sau nu, rămâne de văzut. Cert este că minorul în vârstă de 15 ani poate să ajungă să răspundă în fața legii, dacă va fi găsit vinovat, potrivit Codului de Procedură Penală. Cercetările cu privire la incendiul de la Constanța continuă, agenții de poliție realizând anchete pentru distrugere prin incendiere și vătămare corporală din culpă.

Peste 250 de oameni au fost evacuate

Amintim că opt persoane, dintre care două erau minore, au fost transportate la instituții sanitare pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate, mulți dintre locatari suferind atacuri de panică văzând cele ce aveau loc chiar sub ochii lor. 37 de mașini au fost arse și 150 de apartamente au fost afectate de flăcările ce s-au extins rapid.

Peste 250 de oameni au fost evacuați din bloc, aceștia rămânând fără locuințe chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. O parte dintre aceștia au transmis presei că urmează să locuiască pentru o perioadă cu rudele lor, în timp ce de alții ar trebui să se îngrijească administrația locală. Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a oferit ultimele detalii în acest sens.

„Acțiunea noastră este pe două direcții. Pe o direcție este ca cei care nu au unde să fie cazați în perioada următoare să le găsim locuri de cazare. Prin Direcția Generală de Asistență socială, luăm legătura cu domniile lor – de altfel, eu m-am și întâlnit acum la primărie, am ieșit dintr-o întâlnire cu locatarii de acolo – și le punem la dispoziție, până acum am descoperit 24 de apartamente.

Dacă necesarul va fi mai mare, vom căuta soluții ca oamenii care efectiv n-au unde să locuiască, pentru că unii mai merg pe la rude, pe la părinți, dar cei care nu au unde să locuiesc să putem să îi cazăm în condiții omenești, civilizate, cu tot ce trebuie, cu toate utilitățile. Acesta este primul nivel al preocupării noastre”, a transmis primarul Vergil Chițac, joi seară.