Așa arată viitorul: alimentația diversificată pe bază de insecte și alte mici vietăți. Cel puțin așa se prefigurează el în viziunea gastronomiei viitorului. Trist pentru unii, dar delicios pentru alții. Infoactual relatează despre un nou preparat culinar care face furori în unele state ale lumii. Problema e dacă reușești să treci peste starea de greață și să îndrăznești să muști dintr-un burger cu gândaci. Publicitatea, însă, a început să-și facă treaba și, peste tot în lume, sunt promovate noile „delicatese”.
O să râdeți, burgerii cu insecte chiar au succes. Cum descriu oamenii aromele și gustul ciudatului preparat. Foto
În localitatea Windisch-Minihof din Burgenland, Austria, proprietara Karin Siegl servește o nouă creație culinară care a integrat în conținutul ei, insecte. Veniturile sunt destinate, după cum povestește chiar femeia, unei organizații sociale.
Un burger cu totul special, care, scrie Kronen Zeitung, „care nu numai că te satură, dar te face și fericit. Pentru că îi sprijină pe oameni care nu se descurcă atât de bine.” Fondurile din vânzări merg la o organizație socială, cunoscută de austrieci sub numele de Neunerhaus.
Dar cum este gustul, o să vă întrebați pe bună dreptate: Oamenii descriu gustul ca fiind ”de nucă și picant”. Iar cei care experimentează îl consideră de-a dreptul ”delicios”.
Compania ZIRP se ocupă cu producția de alimente de înaltă calitate din insecte. Inclusiv chiftele pentru burgeri, mai cunoscute sub numele de „Laberl”.
Lista de alimente de uz uman, diversificată
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a aprobat, încă de anul trecut, utilizarea că aliment de uz uman a viermilor de făină, potrivit Reuters. Larvele gândacului denumit popular morar, iar ştiinţific, Tenebrio molitor, vor putea fi folosite ca atare sau uscate, că ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii.
Salvarea planetei s-ar putea să vină chiar din faptul că vom mânca din ce în ce mai multe insecte, spun specialiştii.
„Orice sursa de proteina, in viitor, se va consuma, fie ca ne place de unde provine, fie ca nu ne place. Fie ca vom sti exact de unde provine, fie ca nu vom sti. In momentul de fata, consumam proteina de insecte. Si noi, in Romania, si in toata UE, dar nu stiu cati dintre cei care au consumat proteina de insecte sunt constienti ca au consumat-o. In prezent peste 1.900 de specii de insecte au fost folosite ca surse de hrană la nivel global,” consideră Alexandru Ciric, doctor inginer, citat de Antena 3.
Dieta cu insecte, este ea o nouă tendință? Documentar: youtube
În Europa de astăzi, majoritatea oamenilor nu sunt pregătiți să mănânce insecte, pe care le consideră ciudățenii, mai ales că nu fac parte din cultura noastră tradițională. Însă, de ceva vreme, insectele au ajuns să fie implementate și în alimentația europeană, ca alternativă sustenabilă pentru sursele de proteine ale viitorului.
Foto: arhiva/ pixabay/ antena 3