O femeie din județul Olt vaccinată cu serul AstraZeneca a intrat în șoic anafilactic, iar medicii au salvat-o în ultimul moment.
Autoritățile spun, că toate dozele de vaccin AstraZeneca din lotul carantinat temporar (ABV 2856), distribuite în judeţul Olt, au fost consumate până pe 3 martie.
Toate dozele de vaccin au fost folosite
Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, DSP Olt a informat că în judeţ au fost distribuite 2.400 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV 2856 începând din data de 14 februarie, acestea fiind consumate în perioada 15 februarie – 3 martie.
„Au fost repartizate 2.400 doze de vaccin, care au fost distribuite şi consumate în perioada 15.02.2021- 03.03.2021, după cum urmează: C.N. Agricol ‘Carol I’ – centrul nr. 2 (etaj 1 clase) – 1.390 doze; Centrul de vaccinare Balş, subsol Primăria Balş – 620 doze; C.M.J. Olt – 290 doze; Centrul 2 Batalionul 325 Artilerie ‘ALUTUS’ – 100 doze”, precizează sursa citată.
Una dintre persoanele vaccinate a dezvoltat o reacţie adversă severă postvaccinare
Este vorba de o femeie în vârstă de 46 de ani căreia i-a fost administrat serul pe 21 februarie şi la scurt timp a intrat în şoc anafilactic. Femeia a fost asistată medical în centrul de vaccinare apoi a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, a rămas internată timp de trei zile şi a fost externată cu stare generală bună.
DSP Olt a punctat că în prezent în judeţ se continuă vaccinarea cu ser din celelalte loturi produse de compania AstraZeneca, iar din lotul carantinat temporar nu mai există doze.
Peste 9.000 de români s-au retras de la vaccinare
Joi, România a anunțat că oprește de la administrare un rest de peste 4.200 de doze de AstraZeneca dintr-un lot care a provocat numeroase reacții adverse, iar în Italia, de exemplu, mai mulți oameni au murit după vaccinare, fără a se stabili, deocamdată, o cauzalitate directă între administrarea vaccinului și deces.
Conform cifrelor oficiale de până acum, de joi seara și până vineri la prânz, 9.000 de români s-au retras de la vaccinarea cu AstraZeneca, anulând programările făcute. Ca procent este destul de mic, 4,5% din totalul de 200.000 de români care s-au programat la vaccinare și li se repartizase serul AstraZeneca. Însă, tendința este de creștere, tot mai mulți refuzând să mai primească vaccinul în cauză.
„Vaccinarea este un act benevol şi au existat situatii în care oamenii înscrişi iniţial la programare şi-au mai schimbat/ amânat opţiunea şi pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare Strategică, potrivit stiripesurse.ro