Zilele trecute, Infoactual a scris despre seceta din Italia și efectele ei devastatoare. Orașele de acolo iau măsuri, dar în contextul dat. La noi, în schimb, avem furtuni, grindină și inundații. Dar și țevi vechi, canalizare înfundată, toate acestea datând de pe vremea lui Ceaușescu. Chiar și cu o secetă deocamdată moderată, s-a găsit o primăriță cu inițiativa de a ”tăia” apa țăranilor.
O primăriță din Ardeal a interzis sătenilor să își ude grădinile. Scandalul apei crește în dimensiune
O primăriță din România a decis să interzică sătenilor ei udarea grădinilor de legume, avertizând că aceia care sunt prinși vor fi imediat debranșați.
Magdalena Lucia Suciu este primărița aleasă a comunei Chinteni din județul Cluj. Ea a anunțat, printr-un mesaj postat pe pagina proprie de Facebook, că locuitorii comunei nu mai pot folosi apa potabilă, pentru a uda grădinile. În caz contrar, oameni vor rămâne fără apă, prin debranșarea de la rețeaua de apă locală.
”În atenția locuitorilor comunei Chinteni,
Având în vedere problemele apărute în legătură cu furnizarea apei potabile, vă adresăm insistent rugămintea de a nu mai folosi apa pentru a uda grădinile pe care le dețineți. În cazul în care problema persistă, reprezentanții Companiei de Apă ne-au comunicat că vor furniza apa pe zone, pentru ca toți locuitorii să beneficieze de apă.
De asemenea, în situația în care reprezentanții Companiei de Apă vor depista persoane în timp ce udă în grădină, acestora le va fi sistată furnizarea apei potabile.
Vă informăm că pentru îmbunătățirea situației existente, vom realiza cel de-al doilea bazin de apă, în acest moment fiind în faza de autorizare. Depindem în continuare însă de derularea procedurilor de achiziție publică, care pot întârzia atribuirea contractului de achiziție de lucrări”, a scris primărița Magdalena Lucia Suciu, pe pagina ei de socializare.
Reacțiile oamenilor indignați de măsura, considerată abuzivă a Primăriei, nu au întârziat să apară.
”Bine că suntem amenințați! Dar problema când se rezolvă? Oare de ce numai pe la noi această problemă?
Înainte de a da autorizații pt. cartiere întregi, n-ar trebui întâi să existe infrastructura necesară corect dimensionată? Apă, curent, drumuri?” (Cătălina)
”Îmi pare rău că ați înțeles că ar fi vorba de o amenințare. Era o rugăminte, pentru ca toți locuitorii să poată beneficia de apă”, a răspuns la rândul ei, primărița, justificând măsura dată.
”N-o fi chiar amenințare, dar parcă văd pe strazi un comando al companiei de apă în cautarea „infractorilor”. Cum aș putea fi și eu că ud 7 fire de roșii si câteva ghivece de flori . Apa pentru care plătesc. Ba chiar au mărit prețul! Doar că invesții ioc!
Problema rămâne din păcate…”, a scris locuitoarea Lucia.
Și după primul răspuns, primărița noastră se vede că a luat ”apă-n gură” pentru că nu a mai dat nici măcar un răspuns, mesajelor care au apărut, unul după altul, precum un ”izvor nesfârșit”.
Unii da și alții ba. Unde-i adevărul?
Interesat este și faptul că din discuțiile internauților reiese clar și evident faptul că unii da și alții, ba. În timp ce spălătoria auto are apă pentru mașini, familii întregi cu copii mici nu au apă nici măcar pentru uzul zilnic, iar toți ceilalți sunt avertizați că utilizarea apei va duce la debranșare.
”Perfectă dreptate aveți, apă să se spele mașinile la spălatorie este, dar pentru necesitățile omului, acolo, ar trebui să se restricționeze apa, la spălătorie nu se fac controlale de către cei de la compania de apă?” se întreba retoric, Claudia, ea răspunzând astfel unui alt mesaj cu referire directă la același punct de spălare a automobilelor.
Toate comentariile de la A la Z pot fi citite, ca un roman al zilelor noastre, pe pagina de social media a doamnei primar.
Promisiuni, în loc de apă
Cu trei săptămâni în urmă, oamenii primeau promisiuni. Compania de Apă „Someș” a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire a conductei de aducțiune a apei Cluj-Sălaj, respectiv a tronsonului care leagă municipiile Cluj-Napoca și Zalău.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Am dat start lucrărilor de construire a celei mai lungi aducțiuni de apă potabilă din țară și a uneia dintre cele mai importante investiții din fonduri europene derulate pe teritoriul județului Cluj. După mobilizarea de șantier și verificarea traseului conductei, constructorul va demara efectiv lucrările din zona Șoimeni, comuna Vultureni, înspre localitatea Chinteni”.
Traseul conductei care leagă municipiile Cluj-Napoca și Zalău va avea o lungime de 95,72 de km și va străbate UAT-urile clujene Cluj-Napoca, Chinteni, Vultureni și Așchileu. Execuția este prevăzută să dureze 27 de luni.
Construirea aducțiunii va contribui la creșterea ariei de deservire și la îmbunătățirea calității apei potabile furnizate prin rețelele de distribuție locale.
Este o afirmație deocamdată pe hârtie (”s-a emis ordinul”), cu care și doamna primar se mândrea, cu puțin timp în urmă, menționând evenimentul tot pe pagina dumneaei de socializare.
Foto: chinteni.net/Facebook Magdalena Lucia Suciu