Orice gospodină prefer să nu stea prea mult în bucătărie, dar să și gătească ceva care să uimească pe toți membri familiei.
Crema de caramel, căci despre acest desert este vorba poate fi folosită pentru umplerea clătitelor, sau chiar ca umplutură pentru diverse prăjituri.
Este o reţetă foarte versatilă şi uşor de adaptat în funcţie de ce ingrediente aveţi prin casă şi de cantitatea lor, aşa că nu vă faceţi griji dacă nu aveţi toate ingredientele din listă.
Ingrediente
– 200g de zahăr (puteţi pune mai puţin sau mai mult în funcţie de câtă cremă doriţi să obţineţi)
– Unt sau ulei
– Lapte şi / sau smântână
– Apă
– Făină (o lingură sau două pentru îngroşarea compoziţiei)
– Esenţă cu arome după preferinţe
– Pudră de cacao (în cazul în care doriţi să îi daţi o culoare şi aromă ciocolatie)
Mod de preparare
Puneţi într-o oală mică sau un ibric încăpător zahărul, peste care turnaţi o lingură sau două de făină, apoi puţină cacao după preferinţe. Amestecaţi cu o lingură uşor.
Puneţi un strop de esenţă cu aroma preferată, apoi adăugaţi cam 50-100g de unt sau două-trei linguri de ulei şi puneţi recipientul pe foc mic, amestecând până de lichefiază compoziţia. Dacă aveţi prea puţin unt, puteţi completa cu puţin ulei, nu se exclud una pe cealaltă.
Amestecaţi continuu în compoziţie până se topesc granulele de zahăr şi mai luaţi cratiţa de pe foc când se lipeşte sau când adăugaţi alte ingrediente.
Turnaţi apă sau lapte câte puţin, amestecând continuu şi lăsaţi să scadă sau să se lege uşor compoziţia. Cam cinci minute ar trebui să dureze. Lichidul nu trebuie să fie apos, ci siropos.
La final adăugaţi câteva linguri de smântână şi continuaţi să amestecaţi până când se omogenizează cu restul compoziţiei.
Deja spre final ar trebui să aibă consistenţa unei budinci şi să rămână urma lingurii în timpul amestecării. Aşa ne dăm seama că este gata.
După ce închideţi flacăra, turnaţi toată compoziţia într-un bol curat, pe care apoi îl acoperiţi şi îl lăsaţi să se răcească.