Lifestyle

O plantă miraculoasă, benefică pentru organism, este lângă noi. Cum putem folosi toate părțile sale

O plantă miraculoasă, benefică pentru organism, este lângă noi. Cum putem folosi toate părțile sale

Poate nu ştiaţi, dar frunzele de la gutui sunt chiar miraculoase în vindecarea anumitor afecțiuni. Mai mult, gutuile sunt printre cele mai bogate fructe ale toamnei, acestea conțin vitaminele B1, B2, B6, E, PP, vitamina C, cupru, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, implicit şi frunzele fructului.
Ce ar trebui să ştiţi este că toate părțile gutuilor sunt benefice pentru organismul uman: fructele, frunzele și sâmburii.

În primul rând, este important de știut că frunzele de gutui conțin o mulțime de acizi, precum cel quinic, citric, oxalic, malic, fumaric și shikimic. Conform analizelor, cea mai mare concentrație o are acidul quinic, iar frunzele secretă aproximativ 72%.

Frunzele de gutui sunt folosite pentru a trata probleme de sănătate precum diabetul, tușea sau hipertensiunea arterială
Pe lângă acești acizi, frunzele mai conțin și quercetina și rutin, compuși fitochimici care au o acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. Tocmai de aceea, frunzele de gutui sunt folosite pentru a trata probleme de sănătate precum diabetul, tușea sau hipertensiunea arterială.

 Ceaiul din frunze de gutui

Ceaiul din frunze de gutui este recomandat celor ce suferă de boli ale ficatului sau pentru cei ce vor să trateze insuficiența cardiacă. Mai mult, ceaiul este recomandat celor care suferă de stări de nervozitate, depresie, insomnie sau agitație. Totodată, ceaiul din frunze de gutui poate fi cu succes în curele de slăbire, pentru că au proprietăți depurative, dar și diuretice.

În cazul în care ai luat gripă sau răceală, ar fi bine să știi că ceaiul din frunze de gutui este extrem de folositor. La fel și atunci când suferi de infecții gastro-intestinale. Ceaiul mai poate fi utilizat și pentru a trata crizele de astm.

Dacă suferi de diabet zaharat, trebuie să știi că o lingură de frunze uscate de gutui pusă într-o cană cu apă clocotită poate fi extrem de utilă pentru a îl trata. Infuzia obținută se va filtra și se va administra de 3 ori pe zi.

Proprietățile frunzelor de gutui tratează afecțiunile ficatului și pancreasului. Așadar, nu mai aruncaţi frunzele de gutui, care lăsate la uscat fac un ceai excelent pentru diverse afecțiuni.

În cazul în care suferi de tuse sau astm, trebuie să știi că o linguriță de frunze uscate te poate ajuta pentru a calma tușea convulsivă. Linguriță cu frunze uscate se pune într-o cană de apă, iar infuzia se administrează chiar și în situațiile grave.

Afecțiuni pentru care sunt extrem de benefice frunzele de gutui

Pentru a trata infecțiile gastro-intestinale sau diareea, vei avea nevoie de 5 grame de frunze uscate pe care le pui în 200 ml de apă clocotită. După aceea, acoperă oala cu o farfurie și lasă totul la infuzat timp de 20 de minute. Lasă totul la răcit, iar apoi ia câte două linguri, de trei ori pe zi.

Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fruct sunt antidepresive, scrie Divina Mama Natura.

Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții și se poate folosi cu încredere pentru întărirea firului de păr și hrănirea lui. Mai mult, părul închis la culoare va căpăta o nuanță şi mai brună.