”Singura modalitate de a rămâne sănătos este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce ai prefera să nu faci”.
Acesta este un citat spus de scriitorul Mark Twain, care a subliniat importanța ”sacrificiului” în alimentație, pe care uneori trebuie să îl facem. Mai exact, sacrificiul se referă la eliminarea exceselor pe care le facem uneori, obținând un beneficiu mai mare.
Astfel, trebuie evitate, pe cât posibil, grăsimile saturate, prăjeala, produsele de patiserie excesiv de dulci și înlocuite cu alimente care aduc beneficii organismului (cum ar fi legume proaspete, carne și pește de calitate, leguminoase, fructe).
Iată câteva dintre alimentele foarte sănătoase, care, consumate cu regularitate, pot conduce la vârste înaintate
Leguminoase bogate în proteine
Considerate furnizoare de proteine vegetale, lintea și năutul sunt extrem de importante pentru o dietă sănătoasă.
Cu trecerea vremii, deci pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din ce în ce mai multă masă musculară. Iar pentru a contracara acest proces, avem nevoie în special de aminoacizii valină, izoleucină și leucină, care se găsesc în cantități importante în leguminoase.
Rădăcinoasele sunt deosebitde sănătoase
Rădăcinoasele, precum rădăcina de țelină, sunt pline de substanțe sănătoase așa cum sunt vitaminele B1, B2, B6, E, C și K, precum și acid folic, potasiu, calciu și fibre.
Morcovii sunt bogați în betacaroten, precursorul vitaminei A.
Napul conține fibra inulină, care menține starea de sațietate mult timp și „hrănește” microbiomul intestinal.
Legumele amare
Legumele precum anghinare, radicchio (cicoare) și salata frisée (andiva creață) conțin substanțele amare care au un efect pozitiv asupra organismului (ameliorează starea ficatului și elimină excesul de cholesterol).
Pentru a putea fi consumate mai ușor, trebuie creată o obișnuință cu alimentele amare (gustările amare trebuie încercate cât mai des, cel mai bine cu unul dintre felurile preferate de mâncare).
Fructele de pădure
Pentru a menține funcțiile creierului în parametri normale de funcționare, se recomandă ca fructele albastre și violete, pline de pigmenți vegetali (flavonoide) să nu lipsească din alimentație (putând fi consumate atât în stare proaspătă cât și în stare congelată).
Prin urmare, ar trebui să mâncăm cu toții mai multe afine, mure și coacăze negre, de preferință în formele lor sălbatice, aceastea fiind mai sănătoase decât cele cultivate.
Folosiți uleiuri naturale de înaltă calitate
Potrivit multor studii, efectul pozitiv al uleiului de măsline asupra inimii și vaselor de sânge a fost deja dovedit.
Uleiul de rapiță conține acizi grași omega-3 și omega-6 într-un raport optim și, prin urmare, este considerat un „ulei pentru uz zilnic”.
Uleiul de rapiță, administrat zilnic (două lingurițe de ulei de in pe zi) este eficient împotriva inflamațiilor și a vaselor de sânge îngustate.
Se recomandă ca uleiul să fie păstrat la rece (uleiul de in și uleiul de nucă chiar la frigider) și închis ermetic într-o încăpere întunecată.
Nucile și semințele, fără calorii nefolositoare
Nucile și semințele nu conțin calorii inutile, de aceea sunt adevărate stimulente de longevitate.
Acestea sunt pline de proteine de înaltă calitate (arahide), acizi grași omega-3 (nuci, semințe de in) și fier (susan, fistic).
Totuși se recomandă să fie evitate nucile sărate. O alternativă ar fi consumul de nuci simple sau prăjite în cuptor fără grăsime la 160 de grade pentru 15 până la 30 de minute.
Lăstari și răsaduri
Lăstarii sunt bogați în substanțe vegetale secundare. Potrivit studiilor, varza roșie și ridichea, în stadiul de microplante, au mai mulți nutrienți decât în stadiul de plante maturizate.
Pentru a obține microplante este suficient să lăsați semințele germinate să crească
Produsele din cereale integrale
Se spune că cei care consumă numai produse din cereale integrale (pâine, produse de patiserie sau paste), îmbătrânesc frumos.
Explicația este aceea că aceste produse fac ca glicemia să crească mai lent și furnizează organismului fibrele necesare pentru buna funcționare a intestinelor.
În afara unei cantități considerabile de minerale, produsele din cereale integrale oferă organismului nostru și spermidină (o substanță recomandată pentru longevitate care întărește mușchiul inimii și celulele creierului), care reduce deteriorarea metabolică legată de vârstă și suprimă substanțele mesagere inflamatorii.
Ceaiul verde
Cei care beau ceai verde în mod regulat sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Iar acest lucru se datorează polifenolului galat de epigalocatechină (EGCG).
Efectul ceaiului verde constă în inhibarea inflamației, scăderea nivelului de cholesterol, creșterea elasticității vaselor de sânge.
Este recomandat ca ceaiul verde să fie consumat fără adaos de lapte, deoarece proteinele pe care le conține reacționează cu EGCG și îi scad conținutul.
Plantele aromatice nu sunt de neglijat
În afara gustului deosebit pe care îl dau diferitelor feluri de mâncare, plantele aromatice proaspete contribuie și la asigurarea unei vieți sănătoase:
- stimulează apetitul
- promovează digestia
- pun în mișcare metabolismul
De exemplu, leușteanul și arpagicul conțin cantități semnificative de quercetină, care poate prelungi viața.
Un alt aspect pozitiv al folosirii plantelor aromatice în alimentație este acela că poate fi redusă cantitatea de sare din felurile de mâncare, potrivit formula-as.ro