Social

O parte dintre alimentele care vă pot prelungi viața

O parte dintre alimentele care vă pot prelungi viața
facebook.com

”Singura modalitate de a rămâne sănătos este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce ai prefera să nu faci”.

Acesta este un citat spus de scriitorul Mark Twain, care a subliniat importanța ”sacrificiului” în alimentație, pe care uneori  trebuie să îl facem. Mai exact, sacrificiul se referă la eliminarea exceselor pe care le facem uneori, obținând un beneficiu mai mare.

Astfel, trebuie evitate, pe cât posibil, grăsimile saturate, prăjeala, produsele de patiserie excesiv de dulci și înlocuite cu  alimente care aduc beneficii organismului (cum ar fi legume proaspete, carne și pește de calitate, leguminoase, fructe).

Iată câteva dintre alimentele foarte sănătoase, care, consumate cu regularitate, pot conduce la vârste înaintate

Leguminoase bogate în proteine

Considerate furnizoare de proteine ​​vegetale, lintea și năutul sunt extrem de importante pentru o dietă sănătoasă.

Cu trecerea vremii, deci pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din ce în ce mai multă masă mus­culară. Iar pentru a contracara acest proces, avem nevoie în special de aminoacizii valină, izo­leucină și leucină, care se găsesc în cantități importante în le­gumi­noase.

FOTO orientbazar.ro

Rădăcinoasele sunt deosebitde sănătoase

Rădăcinoasele, precum rădăcina de țelină, sunt pline de substanțe sănătoase așa cum sunt vitaminele B1, B2, B6, E, C și K, precum și acid folic, potasiu, calciu și fibre.

Morcovii sunt bogați în betacaroten, precursorul vitaminei A.

Na­pul conține fibra inulină, care menține starea de sațietate mult timp și „hrănește” micro­bio­mul intes­tinal.

FOTO aectra.ro

Legumele amare

Legumele precum an­ghi­nare, radicchio (cicoare) și sa­lata frisée (andiva creață) conțin substanțele amare care au un efect pozitiv asupra organismului (ameliorează starea ficatului și eli­mină excesul de cholesterol).

Pentru a putea fi consumate mai ușor, trebuie creată o obișnuință cu alimentele amare (gustările amare trebuie încercate cât mai des, cel mai bine cu unul din­tre felurile preferate de mâncare).

FOTO acasa.ro

Fructele de pădure

Pentru a menține funcțiile creierului în parametri normale de funcționare, se recomandă ca fructele albastre și violete, pline de pigmenți vegetali (flavonoide) să nu lipsească din alimentație (putând fi consumate atât în stare proaspătă cât și în stare congelată).

Prin urmare, ar trebui să mâncăm cu toții mai multe afine, mure și coacăze negre, de preferință în formele lor sălbatice, aceastea fiind mai sănătoase decât cele cultivate.

FOTO Arhiva infoactual.ro

Folosiți uleiuri naturale de înaltă calitate

Potrivit multor studii, efectul pozitiv al uleiului de măsline asupra inimii și vaselor de sânge a fost deja dovedit.

Uleiul de rapiță con­ține acizi grași omega-3 și omega-6 într-un raport optim și, prin urmare, este considerat un „ulei pentru uz zilnic”.

Uleiul de rapiță, administrat zilnic (două lingurițe de ulei de in pe zi) este eficient îm­po­triva inflamațiilor și a vaselor de sânge îngustate.

Se recoman­dă ca uleiul să fie păstrat la rece (uleiul de in și uleiul de nucă chiar la frigider) și închis ermetic într-o încăpere întunecată.

FOTOArhiva infoactual.ro

Nucile și semințele, fără calorii nefolositoare

Nucile și semințele nu conțin calorii inutile, de aceea sunt adevărate sti­mulente de longevitate.

Acestea sunt pline de proteine ​​de înaltă calitate (arahide), acizi grași omega-3 (nuci, semințe de in) și fier (susan, fistic).

Totuși se re­comandă să fie evitate nucile sărate. O alternativă ar fi consumul de nuci simple sau prăjite în cuptor fără grăsime la 160 de grade pentru 15 până la 30 de minute.

FOTO Arhiva infoactual

Lăstari și răsaduri

Lăstarii sunt bogați în substanțe vegetale secundare. Potrivit stu­diilor, varza roșie și ridichea, în stadiul de micro­plan­te, au mai mulți nutrienți decât în stadiul de plante ma­turizate.

Pentru a obține microplante este suficient să  lăsați semințele germinate să crească

FOTO bioark.ro

Produsele din cereale integrale

Se spune că cei care consumă numai produse din cereale integrale (pâine, produse de patiserie sau paste), îmbătrânesc frumos.

Explicația este aceea că aceste produse fac ca glicemia să crească mai lent și furnizează organismului fibrele necesare pen­tru buna funcționare a in­testinelor.

În afara unei cantități considerabile de minerale, produ­sele din cereale integrale oferă organismului nostru și sper­mi­dină (o substanță recomandată pentru longevitate care întărește mușchiul inimii și celulele creie­rului), care reduce deteriorarea meta­bo­lică legată de vârstă și suprimă substanțele mesagere infla­matorii.

FOTO pro-sanatate.com

Ceaiul verde

Cei care beau ceai verde în mod regulat sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Iar acest lucru se datorează polifenolului galat de epigalocatechină (EGCG).

Efectul ceaiului verde constă în inhibarea inflamației, scăderea nivelului de cholesterol, creșterea elasticității vaselor de sânge.

Este recomandat ca ceaiul verde să fie consumat fără adaos de lapte, deoarece proteinele pe care le conține reacționează cu EGCG și îi scad conținutul.

FOTO Arhiva infoactual.ro

Plantele aromatice nu sunt de neglijat

În afara gustului deosebit pe care îl dau diferitelor feluri de mâncare, plantele aromatice proas­pete contribuie și la asigurarea unei vieți sănă­toase:

  • sti­mulează apetitul
  • pro­mo­vează digestia
  • pun în miș­care metabolismul

FOTO beko.ro

De exemplu, leușteanul și arpa­gicul conțin can­tități semnificative de quercetină, care poate prelungi viața.

Un alt aspect pozitiv al folosirii plantelor aromatice în alimentație este acela că poate fi redusă  can­titatea de sare din felurile de mâncare, potrivit formula-as.ro