Actual

O nouă tulpină mutantă a COVID-19 face valuri în lume! Ce știm despre BA.2.86 – Varianta cu 36 de mutații și potențial periculos

Covid China Sursa foto Drexel University
ursa foto Drexel University

Reprezentanți ai centrelor americane de control și prevenire a bolilor au declarat că urmăresc o nouă descendență, foarte mutantă, a virusului care provoacă COVID-19.

Linia se numește BA.2.86 și a fost detectată în Statele Unite, Danemarca și Israel, a precizat CDC într-o postare pe platforma de mesagerie X. „Pe măsură ce aflăm mai multe despre BA.2.86, sfaturile CDC privind protecția împotriva COVID-19 rămân aceleași”, a precizat agenția.

Care sunt caracteristicile noii mutații a COVID

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat mai devreme joi, 17 august  într-o postare pe X, că a clasificat BA.2.86 ca fiind o „variantă sub monitorizare”, din cauza numărului mare de mutații pe care le poartă.

OMS a precizat că, până în prezent, doar câteva secvențe ale variantei au fost raportate dintr-o mână de țări. Noua descendență, care are 36 de mutații față de varianta COVID XBB.1.5, dominantă în prezent, „amintește de o ramură anterioară” a virusului, a explicat Dr. S. Wesley Long, director medical de microbiologie diagnostică la Houston Methodist.

El a spus că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze alte tulpini ale virusului sau dacă va avea vreun avantaj în a scăpa de răspunsurile imunitare în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.

Primele analize indică faptul că noua variantă „va avea o scăpare egală sau mai mare decât XBB.1.5 de anticorpii declanșați de variantele pre-Omicron și Omicron de primă generație”, a declarat Jesse Bloom, virusolog la Fred Hutchinson Cancer Center, într-un slide deck publicat joi.

Subvarianta Omicron XBB.1.5 este tulpina vizată de vaccinurile din viitoarele vaccinuri de rapel COVID.

Diapozitivele lui Bloom notează că cel mai probabil scenariu este că BA.2.86 este mai puțin transmisibilă decât variantele dominante actuale, astfel încât nu se răspândește niciodată pe scară largă, dar sunt necesare mai multe date de secvențiere.

„Cea mai mare îngrijorare a mea ar fi că ar putea provoca un vârf mai mare de cazuri decât ceea ce am văzut în valurile recente”, a declarat Dr. Long. „Rapelurile vă vor ajuta în continuare să luptați împotriva COVID în general”.

COVID rămâne prezent

Deși Organizația Mondială a Sănătății nu mai clasifică situația ca o urgență de sănătate globală începând cu luna mai, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al acestei organizații, a accentuat faptul că ,,virusul rămâne în continuare prezent în toate statele, generând decese și suferind mutații”.

Într-o evaluare a intervalului cuprins între 17 iulie și 13 august 2023, buletinul epidemiologic al Organizației Mondiale a Sănătății a consemnat mai mult de 1,4 milioane de cazuri noi de infecții cu COVID-19 și peste 2.300 de decese, evidențiind o creștere de 63% în ceea ce privește cazurile și o reducere de 56% în comparație cu perioada anterioară de 28 de zile. Până la data de 13 august 2023, numărul global al cazurilor confirmate de COVID-19 a depășit pragul de 769 de milioane, iar cifra de decese a depășit 6,9 milioane. Cu toate acestea, se estimează că numărul real al cazurilor de infectare și deceselor este considerabil mai mare, deoarece multe cazuri nu sunt înregistrate, potrivit Digi24.