Mofeta este una dintre bogățiile naturale cu care țara noastră se poate mândri.
Ce este, de fapt, o mofetă
Cuvântul ”mofetă” provine din latinescu „mephitis” și înseamnă „emanație puturoasă”. Deci, mofetele sunt emanații de gaze naturale dintr-o sursă vulcanică cu un conținut de 95 – 98 % bioxid de carbon (CO2).
Mofetele pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale, sau pot fi făcute artificial.
Mofetele din România sunt unice
Cu toate că mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA), cele din România sunt unice prin emanațiile de gaz uscat. Acesta este foarte bogat în dioxid de carbon, un factor terapeutic foarte eficient.
Gazul mofetic este produsul activității post-vulcanice, fiind o emanație de gaze, compusă mai ales din dioxid de carbon (CO2), folosită în tratamentul balnear.
CO2 (mai dens decât aerul) este captat într-o încăpere amenajată în trepte, unde pacienții fac baie uscată în gazul vindecător.
Ce compoziție chimică au mofetele
Pe lângă CO2, gazul mofetarian mai conține şi alte gaze de emanaţie vulcanică: amoniac, sulf, heliu şi radon, în cantitate mică, care sporește pătrunderea în tegument a moleculelor de CO2.
Cu toate că efectul curativ este atribuit dioxidului de carbon, mai multe studii au observat efectele pozitive ale radonului asupra sănătății oamenilor care trăiesc în medii cu radiații de fond ridicate, demonstrând un efect potențial asupra sistemului imunitar (Pratzel, 1997).
Mofetele din Covasna, România
Important de remarcat este faptul că mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa. Peştera Puturosu, denumită aşa după mirosul pe care îl emană sulful, este situată la 1.052 de metri altitudine în judeţul Covasa în masivul cu acelaşi nume. Are o lungime de 14 metri. Este cunoscută ca şi cea mai mare mofetă naturală din Europa datorită concentraţiei mare de sulf.
Potrivit specialiştilor, peștera emană gaze cu bioxid de carbon la un debit de 3.000 mc în fiecare zi. Din cauza sulfului pereţii ei sunt galbeni. Chiar şi Împărăteasa Maria Tereza a recunoscut proprietăţile locului şi chiar ar fi dat ordin să se construiască o instalaţie care să capteze gazelle, citează coltisorderomania.ro.
După primul război mondial medicii au început să-i recunoască proprietăţile terapeutice. Şi astăzi mulţi dintre vizitatorii grotei Puturosu vin aici în scop medical. Terapia cu sulf are efecte mai ales în bolile cardiovasculare şi de natură reumatică, dar este un tratament natural eficient şi împotriva alergiilor şi bolilor de piele.
De asemenea, localnicii mai spun că bărbaţii trebuie să ajungă măcar odată aici deoarece sulful este o adevărată Viagra naturală.
Gazul mofetarian acționează direct asupra musculaturii netede a vaselor de sânge mai ales la nivelul arteriolelor și este considerat superior medicamentelor vasodilatatoare periferice.
Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulație, sprijinind funcția intelectuală, renală, sexuală și ținând departe bolile cardiovasculare.
Cele mai recente observații arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.
Mofetele ajută la scăderea tensiunii arteriale
În stațiunea Covasna există 3 mofete situate direct pe sursa primară de gaz cu concentrație de 98 % CO2, cu efect vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz.
Totodată, mofetele sporesc creșterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creșterea circulației musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenței periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea țesuturilor ischemice după procese trombotice, permițând astfel dezvoltarea circulației colaterale, potrivit libertateapenru femei.ro
În ce afecțiuni sunt indicate mofetele
Mofetele sunt indicate în următoarele afecțiuni:
În ce afecțiuni sunt contraindicate mofetele
Deși există numeroase beneficiile pentru sănătate ale mofetelor, acestea au și unele contraindicații.
Astfel, mofetele NU sunt indicate în:
Unde se găsesc mofete naturale în România
În țara noastră, mofete naturale se găsesc la: