Lifestyle

O nouă speranță în lupta împotriva bolilor neurodegenerative. Vitamina care poate fi benefică în combaterea demenței

O nouă speranță în lupta împotriva bolilor neurodegenerative. Vitamina care poate fi benefică în combaterea demenței

Un studiu recent oferă o nouă speranță în lupta împotriva bolilor neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer și demența. Deși mai mulți cercetători au demonstrat deja importanța complexului de vitamine B pentru sistemul nervos central, o echipă franceză a evaluat interesul terapeutic pe care îl au aceste vitamine în reducerea riscurilor de demență. Mai jos este o actualizare a rezultatelor promițătoare ale acestui studiu publicate în revista Nutrients1.

Un studiu amplu asupra vitaminelor B

O echipă de oameni de știință francezi a încercat să evalueze efectele unui aport de vitamine B asupra riscului de demență. Munca sa a început în 1999 cu 9.294 de francezi cu vârsta peste 65 de ani. La sfârșitul studiului lor de 10 ani, cercetătorii au reușit să înceapă analiza rezultatelor complete ale 1.321 de persoane. Aceste rezultate se bazează în esență pe teste neuropsihologice pentru a evalua debutul demenței, precum și pe o evaluare dietetică pentru a măsura aportul de vitamine B. Cercetătorii au fost interesați în special de vitaminele B6, B9 și B12. Au fost luați în considerare și alți factori, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație, stilul de viață sau, de asemenea, apariția altor boli.

Interesul vitaminei B9 (acid folic) împotriva riscului de demență

Rezultatele studiului lor, dezvăluite în 2016 în revista Nutrients, arată că vitamina B are, probabil, un interes terapeutic în combaterea demenței. Vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic sau folati, poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut un aport mai mare de acid folic au avut un risc mai scăzut de demență decât celelalte persoane din studiu. Nu s-a constatat nicio diferență în ceea ce privește consumul de vitamine B6 și B12.

Acest vast studiu confirmă importanța vitaminei B9 pentru buna funcționare a corpului, în special pentru menținerea funcțiilor creierului. De aceea, este important să se garanteze o aprovizionare optimă cu vitamina B9, deoarece nu este sintetizată de organism. Această vitamină, prezentă în unele alimente, este oferită și sub formă de supliment alimentar. Acesta este în special cazul suplimentului SuperFolate (Superfolat) formulat dintr-o nouă generație de acid folic pentru o biodisponibilitate optimă.