Actual

O nouă metodă de fraudă în România. Sunt vizați cei care investesc în criptomonede

O nouă metodă de fraudă în România. Sunt vizați cei care investesc în criptomonede
sursa foto pexels

Oamenii sunt din ce în ce mai inventivi. Mai ales că spațiul online oferă o perspectivă largă de deschidere și acces la diferite persoane. Astfel, există multe posibilități pentru a pune în scenă o înșelătorie. Există o nouă metodă de fraudă ce vizează domeniul investițiilor. Polițiștii au explicat că este extrem de periculos și acest fenomen ia amploare la nivelul țării.

Această nouă fraudă vizează persoanele care investesc în criptomonede. Crezând că vor primi suport tehnic din partea platformei, aceștia instalează pe diferite device-uri programe care permit controlul de la distanță.

Fraudă online

Românii pică în plasa unei noi metode de fraudă online. Aceștia permit accesul la dispozitivele lor, crezând că vor primi ajutor de la platformele de investiții în criptomenede. Astfel, aceștia devin victimele infractorilor. Informațiile obținute de pe dispozitive pot fi folosite în diverse scopuri ilicite. Inclusiv spălarea de bani, crearea de conturi pe diferite site-uri de tranzacționare de criptomonede. Dar și transferuri bancare frauduloase.

Contractarea de împrumuturi online în numele victimelor și furtul banilor este una dintre tehnicile frecvente de fraudă. Prin care consumatorii acordă atacatorilor acces la propriile dispozitive și la datele bancare, avertizează poliția.

„În ultima perioadă poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii. Prin care indivizii sau entităţile necinstite promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile. Dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare.” se arată în cadrul unui comunicat al poliției.

Investment frauds

Acest tip de fraude te pot lăsa fără bani în cont extrem de rapid. Sunt denumite „Investment frauds” și vin cu diverse scheme. Care includ tranzacții cu acțiuni fictive, investiții în criptomonede inexistente și multe altele.

„Din sesizările primite, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare postări ce conţineau reclame cu privire la servicii de investiţii financiare. Iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziţie în acele reclame. În continuare, ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute. Care utilizau numere de telefon atât româneşti, cât şi din alte state.” se arată în comunicat.

Promisiuni de profituri uriașe

În urma convorbirilor telefonice, infractorii conving victimele să se înscrie pe diferite platforme online de investiții. Sumele pe care trebuie să le furnizeze victima sunt destul de mici, iar atacatorii promit profituri uriașe.

„Investiţia constă în achiziţionarea de cryptomonede şi transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiţii”, precizează comunicatul de presă al Poliţiei judeţene Suceava.

Acces la dispozitive

Autoritățile susțin că au existat mai multe cazuri în care atacatorii au convins victimele să instaleze un software pe telefoanele, tabletele sau laptopurile lor. Acesta permite accesul la distanță pe anumite device-uri personale. Sub pretextul asistenței tehnice, oamenii le-au oferit infractorilor un control total asupra acestor dispozitive.

„Astfel, fără să conştientizeze efectul acţiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale şi bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor. Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (cryptomonedă). Deoarece se creează aparenţa că investiţiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro «investiţi» în astfel de scheme frauduloase.” au explicat autoritățile, conform Observatorul Prahovean .