Economic

O nouă directivă UE dă peste cap piața muncii: Angajatorii nu mai au voie să țină salariile la secret!

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
Sursa foto: romaniatv.net

Nou directivă votată de Parlamentul European prevede că angajatorii vor fi obligați să divulge informații despre valoarea salariilor și să ia măsuri astfel încât să nu existe diferențe mai mari de 5% între lefurile încasate de bărbați și femei.

Directiva adoptată de Parlamentul European prevede că salariații și reprezentanții acestora vor avea dreptul de a solicita și primi din partea angajatorilor informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen.

Oficialii de la Bruxelles au decis să interzică secretul salarial, respectiv să elimine clauzele contractuale care nu permit angajaților să își divulge salariul sau să solicite angajatorilor informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a salariaților, conform comunicatului Parlamentului European

Noile norme europene mai prevăd că sarcina probei se mută de la lucrător la angajator. Respectiv, dacă un angajat apreciază că nu i-a fost încălcat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, angajatorul ar trebui să fie obligat prin legislația națională să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați

Un alt aspect specific abordat de noua directivă UE, adoptată cu majoritate de voturi, este cel al egalității de gen pe piața muncii. Astfel, directiva prevede că structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare trebuie să fie neutre din punctul de vedere al genului, în ceea ce privește criteriile de bază, sistemele de evaluare și clasificare a locurilor de muncă.

Și anunțurile de anagajare, posturi vacante și titlurile posturilor trebuie să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului.

Totodată, directiva mai prevede că, atunci când există o diferență de salariu între femei și bărbați de cel mult 5%, angajatorii trebuie să evalueze salariile împreună cu reprezentanții angajaților lor. Conform prevederilor, statele membre trebuie să instituie sancțiuni și amenzi pentru angajatorii care încalcă normele. Astfel, un lucrător care a demonstrat că a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a noilor norme, va avea dreptul de a solicita despăgubiri.

Noi drepturi pentru toți cetățenii Uniunii

„Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile”, a precizat eurodeputatul Renew Europe Samira Rafaela, din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, citată de realitatea.net.

Pentru a intra în vigoare directiva, ea va trebui aprobată de Consiliul Europei.